print logo

A migránsok zord élete Dél-Afrikában

 Street News Service 30 August 2019

Hét év alatt, mióta Dél-Afrikában él, Patrickot nyolcszor rabolták ki. Kétszer megkéselték és mindene odaveszett egy tűzben. Túlélte az idegengyűlölet erőszakos kitörését, és megszámlálhatatlan hivatalnokot kellett megvesztegetnie, hogy ne minősítsék illegálisnak az országban tartózkodását. (748 Words) - By Rebekah Kendall

Share

Patrick Tusime huszonegy évesen hagyta el szülőhazáját, Ugandát. Egy tollaslabda versenyre érkezett a Dél-Afrikai Köztársaságba, és bár a három hetes verseny hét éve véget ért, még mindig nem ment haza. Amikor a fél éves sportvízuma lejárt, menedékjogot kért, közben sikerült munkát találnia: egy bevásárlóközpont parkolójában őrizte az autókat borravalóért. Nem sokkal később indult el az újabb, munkát és lehetőségeket kereső afrikai menekültek áradata a kontinens konfliktusok sújtotta országaiból, ami Dél-Afrikában is felszította az idegengyűlöletet. Azóta Patricknak is több gondja van a hatóságokkal és a mindennapi életben. Jelenleg abból tengeti az életét, hogy jómódú Dél-Afrikaiak kertjét gondozza, de nem tervezi, hogy a közeljövőben hazatérne.

"Azért marad az ember, mert nem akar visszamenni. Ott nincs semmi" - mondja Patrick. És az "Ott" alatt az afrikai kontinens szinte teljes egészét érti. A Dél-Afrikai Köztársaságban több munkalehetőség van, de ennek is megvan az ára.

Hét év alatt, mióta Dél-Afrikában él, Patrickot nyolcszor rabolták ki. Kétszer megkéselték és mindene (még az útlevele is) odaveszett egy tűzben. Túlélte az idegengyűlölet erőszakos kitörését, és megszámlálhatatlan hivatalnokot kellett megvesztegetnie, hogy ne minősítsék illegálisnak az országban tartózkodását.

Menekültként nagyon nehéz orvosi ellátáshoz jutni, illegális bevándorlóként ez gyakorlatilag lehetetlen.

"Ha el is jutsz egy kórházba" -mondja Patrick, "papírok nélkül nem kapsz kezelést."

Semmi különleges nincs Patrick történetében. Ő is csak egyike a bevándorlók millióinak, akik a Dél-Afrikai Köztársaságot választották ideiglenes otthonuknak. A papírok nélkül élő illegális bevándorlók számát pedig megbecsülni is lehetetlen. A Nemzetközi Migrációs Hivatal (IOM) 2009-es felmérése szerint valahol egy- és nyolcmillió között lehetnek.

A bevándorlók védtelenek a kizsákmányolás, vagy a korrupt hivatalnokok visszaélései ellen. A szegénység, a család távolléte, és az elégtelen felvilágosítás miatt a bevándorlók különösen veszélyeztetett HIV rizikócsoport. A fertőzöttek pedig egyik városból vagy országból a másikba utaznak munkalehetőség reményében, közben esetleg megfertőzik új partnereiket, vagy hazatérve az otthon maradottakat.

"Van barátnőjük, vagy feleségük Dél-Afrikában" - mondja Patrick ismerőseiről. "De van családjuk otthon is. Ha hazamennek, nem viszik az itteni feleségüket."

Dél-Afrikában több mint 5.7 millió HIV vírushordozó él (UNAIDS, 2008), ami komoly kihívás az országnak és a régiónak. Ha teljesíteni szeretnék a fertőzés visszaszorítását célzó Millenniumi Célt 2015-ig, különös figyelmet kell fordítani a bevándorlók gyorsan növekvő csoportjára.

Az IOM indított is egy kezdeményezést ezzel a céllal. A HIV és Mobilitás Afrikai déli részén Partnerség (PHAMSA) 2004 óta dolgozik a veszélyeztetett, munkát kereső bevándorlók felvilágosításán. Azokra a területekre koncentrál, ahol nagy számban alkalmaznak bevándorlókat - mezőgazdaság, építőipar, halászat, bányák és szállítmányozás - a Dél-Afrikai Köztársaságban, Zambiában, Szváziföldön, Lesothóban és Mozambikban.

A PHAMSA felismerte, hogy a vándormunkások szexuális viselkedése nagyban függ attól a szocio-gazdasági környezettől, amelyben élnek. Például a családtól való fizikai távollét és más szórakozási lehetőségek hiánya megnöveli annak esélyét, hogy valaki több személlyel is szexuális kapcsolatba bonyolódjon. Az egészségügyi ellátás hiányosságai (a vándorló életmód és a megfelelő dokumentumok hiánya miatt) megnehezítik a betegség felismerését és kezelését. A célzott felvilágosító kiadványok hiánya miatt sokan a kockázattal sincsenek tisztában.

"Sok Afrikai aki idejön, nem beszéli a nyelvet. Esetleg még angolul sem tudnak." - mondja Patrick. "Ők nem aggódnak a HIV miatt"

Munkájuk során felismerték, hogy nem fordítunk elég figyelmet a nemi szerepek fontosságának sem. A bevándorló munkások telepein uralkodó férfias viselkedési formák, és az előnyszerzés céljából létesült szexuális kapcsolatok (munkáért, szállásért, vagy szállításért) még veszélyeztetettebbekké teszik a migránsokat.

Ezen kockázati tényezők kezelésére az IOM négy kísérleti programot indított Dél-Afrikában. A programok célja, hogy oktatással, egészségügyi ellátás és óvszerek biztosításával, valamint pozitív férfi szerepek bemutatásával és életvezetési tanácsadással segítsék az AIDS elleni küzdelmet a bevándorlók körében.

Nosipho Theyise, IOM tanácsadó szerint az egyik legsikeresebben működő programjuk a Limpopói Hlokomela projekt.

"Mezőgazdasági munkásokat és felügyelőiket képeztünk ki társ-oktatóknak, tanácsadóknak, hogy társaik körében felvilágosító munkát végezhessenek. A mezőgazdasági munkások munkahelyükön alakítottak ki helyi egészséges életmód csoportokat, hogy elinduljon egy eszmecsere a HIV fertőzésről és megelőzésről" - mondja Theyise.

A Hlokomela programba bevont mezőgazdasági munkások Theyise szerint öntudatosabbak. Nyitottabban beszélnek szexuális kérdésekről, és többet foglalkoznak jövőjükkel, életmódjukkal. Az IOM reméli, hogy országosan és helyi szinten egyaránt együttműködve a kormányokkal és az érintettekkel, lehetőség nyílik a program szélesebb körű elterjesztésére.

Amíg ez megvalósul, a PHAMSA csak csekély számú migráns munkavállalót ér el néhány nagy múltú iparágban. A Patrick Tusiméhez hasonló menekültek számára, akik a hivatalos munkaerőpiac perifériáján tengődnek, a veszélyek nem változnak, de a megoldások távoliak és csekélyek.

Please credit article as follows:

© www.streetnewsservice.org

 Other Language Versions

  • English
SNS logo
  • Website Design