print logo

Mezőgazdaság a HIV fertőzöttek szolgálatában

 Street News Service 30 August 2019

Körülbelül huszonhárommillió Kenyainak mindennapi problémát jelent a táplálék megszerzése. Mwai Kibaki elnök bejelentette, hogy a mezőgazdaság lesz az ország fejlődésének alapja. De hogyan lehetne ezt a mezőgazdasági forradalmat a HIV vírussal fertőzöttek szolgálatába állítani? (676 Words) - By Jesse Masai

Share

A szegénységi szinteket vizsgáló kutatás alapján, melyet júliusban adtak ki Londonban, a világon leginkább a Nairobiban élők aggódnak sorsok miatt. Ez a kutatás is részét fogja képezni az októberben megjelenő huszadik ENSZ Human Development Reportjának (magyarul kb.: Jelentés az emberiség fejlettségéről)

Kenya legnagyobb példányszámú napilapja, a Sunday Nation szerint, amely először számolt be a kutatásról, körülbelül huszonhárommillió kenyai él a szegénységi küszöb alatt, nekik roppant nagy nehézséget okoz a szükséges táplálék megszerzése is.

"A vizsgálat megmutatta, melyek a legveszélyeztetettebb csoportok és háztartások, és segített pontosan megérteni, hogy a nélkülözés hogyan hat a mindennapjaikra" - mondta Sabin Alkire, az Oxfordi egyetem doktora, a kutatás egyik vezetője.

Ugyanazon a napon, amikor Londonban megjelentek a kutatás eredményei, a kenyai elnök, Mwai Kibaki vezette kormány bejelentette, hogy az ország növekedésének és fejlesztésének folyamán a mezőgazdaság és élelemtermelés lesz a legfontosabb terület.

Az elnök kijelentette: "Intézkedéseket hoztunk a mezőgazdasági szektor megerősítése érdekében, Ezzel kapcsolatban már megvalósítottuk a Starégia a Mezőgazdaság Újraélesztésére című programot 2003 és 2008 között. Ebben az időszakban növeltük a mezőgazdasági befektetéseket a költségvetés 0.5 százalékáról 5.6 százalékra.

Ezalatt sikerült elérnünk a mezőgazdasági termelés 6.2 százalékos növekedését, amely messze megelőzi az előirányzatot. Ez a növekedés ugyan külső tényezők miatt félbeszakadt, de örömmel jelenthetem, hogy az utóbbi fél évben a szektor ismét erőre kapott, és jelenleg 5 százalékos növekedést produkál."

Az élelmezés középpontba állítása közepette, egy férfi Maili Sabában, egy füves, poros dombtetőn Nairobi szomszédságában azon töpreng, hogyan lehetne az élelemtermelés növelést összekapcsolni a HIV fertőzött gyermekek kezelésével.

Tony Wenani vezeti a Baptista Gyermekközpontot (BCC), mely más helyi és nemzetközi szervezetekkel együttműködve azon dolgozik, hogy biztosítsa a gondjaira bízott 21 hátrányos helyzetű gyermek (köztük több HIV fertőzött) fizikai, lelki, oktatási és szellemi szükségleteit.

"Néhány közülük magára maradt, amikor szüleiket leterítette az AIDS, néhányat csonka családjuk, vagy nyomorgó szüleik hagytak el, hogy gondoskodjanak magukról, néhány gyerek szenvedélybeteg; ragasztót, vagy más kábító anyagot használtak, esetleg piti lopásokba keveredtek, vagy más nem kívánt viselkedést folytattak, de ezek száma csökkent az elmúlt években" - mondta Tony Wenami.

A közeli Nairobi gyorsan növekvő népessége, a HIV/AIDS, az egészségtelen körülmények, az elérhető orvosi ellátás hiánya nagy veszélyt jelent Maili Saba közösségére.

Tony Wenami amiatt is gondban van, hogy azokat a gyógyszereket, amelyeket hagyományosan a felnőtt HIV/AIDS fertőzöttek kezelésére használnak, nem áll rendelkezésre megfelelő kiszerelésben, vagy egyáltalán nem alkalmazható gyerekek számára.

"Ami van, az gyakran megfizethetetlen azokon a területeken, ahol a legnagyobb szükség volna rá. A gyermekgyógyszerek lényegesen drágábbak felnőtt megfelelőiknél, ezért nagy szükség lenne olcsó, gyermekek számára használható készítményekre" - mondta.

A gyermekbarát antivirális szerek iránt igényre válaszul, Wenami - aki maga is HIV/AIDS specialista a kenyai Szent Pál Egyetemen, összefogott Dr. Davidson Mwangival, aki az antivirális készítmények élelmiszer alapú alternatíváit kutatja, hogy elfogadtassák az Amaranth nevű immunerősítő gyógynövényt.

"A növény termése erősíti az immunrendszert, és nem okoz olyan mellékhatásokat, melyek a felnőtt antivirális szerek hosszan tartó használatával együtt járnak." Dr. Mwangi az általa vélt eredményekről nemzetközi HIV/AIDS tanácskozásokon is beszámolt.

Mind Wenani, mind Mwanga egyetért abban, hogy ez a gabonanövény nem csak ellenáll az aszálynak és a kártevőknek, de erősíti a HIV/AIDS fertőzött kisgyermekek csontozatát, visszaszorítja a bőrfertőzéseket és segít a székrekedésen, erősíti az immunrendszert, növeli az étvágyat. Ezt 2007-ben a Thika körzeti kórházban is vizsgálták.

Dr. Mwangi - aki 24 éve foglalkozik a növénnyel - odáig ment, hogy összeállított egy listát melyben részletezte, hogy szerinte milyen betegségeket kezeltek vagy gyógyítottak meg 1741 és 2000 között amaranthal.

A duó azt gondolja, hogy Kenya meg tudta oldani élelmezési és szegénységi problémáit azáltal, hogy amaranth növényt termelnek, és szorosabb összefogással az egészségügyi dolgozókkal javítani lehetne a HIV/AIDS fertőzött gyermekek és felnőttek ellátását is.

Az amaranthot kéthavonta lehet aratni, és hektáronként egy tonna hozamot termel.

 

De bár hisznek a növény jó tulajdonságaiban, a páros is elismeri, hogy ez a gabona nem használható széles körűen, kevesen ismerik, magas az ára, ráadásul sok félreértés van körülötte, elsősorban azért, mert a gátlástalanul haszonleső, de kevés tudással rendelkező kereskedők gyakran téves információkat terjesztenek róla.

 

Please credit article as follows:

© www.streetnewsservice.org

 

 Other Language Versions

SNS logo
  • Website Design