print logo

Prins William: En moderne prins

 Reuters 15 December 2019

Prins William er nummer to i arverekkefølgen til den britiske tronen. Utseendemessig minner han svært mye om sin avdøde mor, Prinsesse Diana, og han vil om kort tid avslutte sin periode som en av verdens mest ettertraktede ungkarer. (706 Words) - By Peter Griffiths og David Cutler/ REUTERS

Share

Copy of Reuters_Prince William sidebar

 Prince William in his role as Commodore-in-Chief Submarines, arrives at a presentation ceremony for sailors at HM Naval Base Clyde, Faslane near Glasgow, Scotland October 28, 2019. Photo: Reuters/David Moir

reuters logo

28 år gamle William, den eldste sønnen til Prins Charles og Diana, kommer fredag den 29. april 2011 til å gifte seg i Westminster Abbey i London med sin kjæreste gjennom flere år, Kate Middleton, som han ble kjent med i studietiden.

Som sin mor har William og hans yngre bror Harry vært gjenstand for intens global mediegranskning som har ført til flere klager til pressens klageorganer og ønsker om større personvern.

Mange hevdet at uutholdelig mye medieoppmerksomhet var en viktig årsak til at William og Middelton for en kort periode i 2007 gjorde det slutt. De møttes da de begge begynte å studere ved St Andrews University i Skottland i 2001.

Middleton, som har bakgrunn fra middelklassen, hadde allerede blitt hyllet som århundrets prinsesse for et monarki rammet av skandaler.

Arbeidende prins

William har alltid sagt at han ikke hadde noen hast med å gifte seg, og at han ville vente til han var 28 eller 30 år. I juni i år fylte han 28.

"Det har vært ganske tydelig lenge at de er ville etter hverandre," sier kongelig kommentator Penny Junor. "Jeg tror kroppsspråket deres sier alt: de er åpenbart svært forelsket, og det er veldig søtt."

William, som er utdannet militæroffiser, og nå jobber som søk- og redningshelikopterpilot for britiske Royal Air Force, blir av enkelte ansett som den perfekte konge for en moderne tid.

Han har snakket om sitt ønske om å unngå å bli sett på som en kongelig "pyntegjenstand" hvis primære oppgave er å håndhilse, og at han i stedet ønsker å jobbe for landet sitt.

William besøkte nylig britiske tropper i Afghanistan, og som en del av de årlige minneseremoniene verden over, la han søndag den 14. november ned en krans til ære for britene som har mistet livet i krigen der.

Hans inntreden i det offentlige liv i en alder av 21 var vanskelig grunnet hans mors hats-/kjærlighetsforhold til media. Hun døde i en bilulykke i 1997 etter å ha blitt forfulgt av paparazzi i høy hastighet gjennom Paris' gater.

Selv om han utseendemessig er svært lik Diana, hevder enkelte at Williams personlighet har blitt "Windsorisert" for å få ham til å dele resten av kongefamiliens mer tradisjonelle syn på hva slags oppførsel som forventes av medlemmer av Windsor-huset.

Hans forkjærlighet for jakt, som hans mor avskydde, og hans problemfrie forhold til sin far synes å vitne om dette.

© Reuters. www.streetnewsservice.org

VALGFRI FAKTABOKS:

Prins William er nummer to i arverekkefølgen til den britiske tronen etter sin far Prins Charles.

* TIDLIG LIV:

- Født William Arthur Philip Louis den 21. juni 1982 på St Mary's Hospital i Paddington i Vest-London, er han den eldste sønn av tronearving Prins Charles og avdøde Prinsesse Diana.

- Etter å ha gått på Mrs Mynors skole, ble Prins William elev ved skolen Wetherby i London frem til 1990, og deretter ved Ludgrove skole i Berkshire frem til 1995. Deretter gikk han på Eton College. William studerte geografi, og ble uteksaminert fra St Andrews University i Skottland i 2005.

* HANS MOR DIANA:

- Prins William var 15 år gammel da Diana, Prinsessen av Wales, ble drept i en bilulykke i Paris i slutten av august 1997. William og hans yngre bror Prins Harry gikk bak morens kiste i hennes begravelsesprosesjon i London.

* MILITÆRTJENESTE:

- William ble kadettoffiser ved det kongelige militærakademiet i Sandhurst, ble forfremmet til militæroffiser med dronningen som vitne i Sandhurst i desember 2006, og ble deretter andreløytnant ved Husholdkavaleriet (The Blues and Royals-regimentet).

- William ble i september 2010 uteksaminert som søk- og regningspilot fra the Royal Air Force.

* KATE MIDDLETON:

- William møtte Kate Middleton ved St Andrews University i Skottland, hvor de begge begynte å studere i september 2001. De delte et hus med fire soverom i byen, og dro på flere ferieturer sammen.

- Mange hevdet at uutholdelig mye medieoppmerksomhet var grunnen til at de gikk fra hverandre i 2007. Men de fant raskt tilbake til hverandre, og kommer til å gifte seg i 2011.

© Reuters. www.streetnewsservice.org

Oversatt fra engelsk av Iselin Rønningsbakk.

Copyright 2010 Thomson Reuters. Click For Restrictions
SNS logo
  • Website Design