print logo
  • Username:  
    Password:  

Amiről egy anya álmodhat

 INSP 21 December 2019

Malawiban, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID) által finanszírozott program segít csökkenteni a HIV fertőzéssel született csecsemők számát. (1000 Words) - By Lameck Masina

Share

SNS(EU)_Chasing a mother’s dream

 Estnart Msekeni, Mothers2Mothers adviser. Photo: Elizabeth Glaser/ Pediatric AIDS Foundation

Két évvel ezelőtt, a 32 éves Elizabeth Chidwala olyan hírt kapott, amelytől sok terhes anya retteg Malawiban - pozitív lett a HIV tesztje, és jogosan félhetett attól, hogy gyermeke is osztozik majd sorsában.

De az orvosi kezelések és ellátások kombinációja, valamint a képzések és oktatások reményt adhatnak sok Elizabethhez hasonló cipőben járó anyának. Elizabeth egyike annak a húsz fertőzött nőnek, akik egészséges csecsemőnek adtak életet.

Az USAID által finanszírozta Call to Action (CTA) program, - melyet az Elizabeth Glaser Gyermekgyógyászati AIDS Alapítvány (Elizabeth Glaser Pediatric AIDS Foundation, EGPAF) vezet - már öt éve működik, és képzéseket tart egészségügyi dolgozóknak és anyákat, annak érdekében, hogy megtehessenek minden tőlük telhetőt a magzatok fertőződése ellen. Nem titkolt céljuk az is, hogy tartsák a reményt az anyákban.

EGPAF helyi igazgatója, Patricia Mbetu szerint ez a húsz sikeres eset nagyon bátorító, bár csak kis része annak a 413 fertőzött terhes nőnek, akikkel Lilongwe, Dedza és Ntecheu megyékben foglalkoznak.

A sikereket kizárólag a felkészített egészségügyi dolgozóknak köszönhetjük, akik Anya-Gyermek Fertőződést Megelőző (Prevention from Mother to Child Transmission, PMTCT) kezeléseket nyújtanak az anyáknak.

"Az Egészségügyi Minisztérium terhesgondozási klinikáin keresztül dolgozunk, és igyekszünk támogatni a minisztérium programjait" - mondja Patricia.

Hozzáteszi, hogy amint kiderül valamelyik anyánál a pozitív teszteredmény, többféle retrovírus elleni készítményből álló kombinált terápiát ajánlanak fel, amely segít csökkenteni a magzat fertőzésének esélyét. Az is csökkenti a fertőződés esélyét, ha a csecsemők császármetszéssel jönnek világra.

"A hagyományos szülésnél a csecsemő szemébe, orrába, fülébe kerülő vér is hordozhatja a vírust, ami császármetszéssel elkerülhető. Az anyától kapott táplálék pedig a gyermek gyomrába jut, ahol a gyomorsav megöli a vírust" - magyarázza Patricia Mbetu.

Miután a baba megszületik, HIV tesztet végeznek rajta, hogy ellenőrizzék állapotát. Akár pozitív, akár negatív eredményt hoz a teszt, egy hetes gyógyszeres kezelés következik, melynek végeztével megismétlik a tesztet.

Az egészségügyi dolgozók azt tanácsolják az anyáknak, hogy hat hónapos koráig kizárólag anyatejjel táplálják a csecsemőt, mert a kevert táplálék rongálhatja a gyomorfalat és a beleket, ami elősegítheti a fertőzést. Kizárólag anyatejes táplálás esetén csökkenthető ennek kockázata.

Mbetu szerint az alapítvány munkájának 2006-os indulása óta körülbelül 1,200 egészségügyest képeztek ki PMTCT szolgáltatások nyújtására. Az ellátóhelyek száma száznegyvenről ötszáztizennyolcra növekedett idén.

"Ezek a képzett egészségügyi dolgozók arra bíztatják a várandós nőket, hogy mielőbb végeztessék el a HIV tesztet, hogy ha kiderülne a legrosszabb, korai kezeléssel megakadályozhassák a magzat megfertőzését. Később, a szülés után is nyomon követik a babákat egészen addig, míg azok anyatejjel táplálkoznak."

Amikor kiderült, hogy fertőzött, Elizabeth elmondása szerint nagyon elkeseredett.

"Még mindig emlékszem, hogyan zokogtam," -teszi hozzá. De a legnagyobb problémát az jelentette, hogyan fogják férjével, Edwinnel előteremteni egy HIV fertőzött baba nevelésének anyagi feltételeit.

"Tudtam, hogy mindent meg fogok tenni a gyermekért, de aggasztott, hogy tudtam, hogy egy HIV fertőzött gyerek gyakran betegeskedik és speciális diétát és ellátást igényel." - magyarázza Edwin, akinél a teszt szintén megállapította fertőzést.

Elizabeth azt mondja, hogy a keserűséget hamarosan felváltotta a gyermeke jövőjébe vetett remény.

"Az a szép ebben a programban, hogy amikor a babák megszületnek, a gondozók továbbkövetik sorsukat, és folytatják az anyák oktatását is. Arra bíztatnak minket, hogy folytassuk az anyatejjel táplálást legalább hat hónapon keresztül, mielőtt más táplálékot adnánk." - mondja Elizabeth

A PMTCT szolgáltatásoknak és az oktatásnak köszönhetően, megegyeztek a férjével, hogy másik babát is vállalnak, amint gyermekük eléri a négy éves kort.

"Elhatároztuk, hogy lesz még egy babám, mert még elég erős vagyok, és mindig is két gyereket terveztem."

A program egy másik része a női csoportok létrehozása az egészségügyi központokban. A Mothers2Mothers csoportok olyan helyek, ahol HIV pozitív anyák megbeszélhetik egymással problémáikat, és információkat cserélhetnek, hogyan viseljék gondját gyermekeiknek és családjuknak.

A fővárosban lévő Bwaila kórházban található csoport tanácsadója, Esnart Msekeni szerint a csoport tagjai példát mutatnak más nők számára, és emiatt többen jelentkeznek önkéntesen a HIV teszt elvégzésére.

"Néhány anya fél abbahagyni a szoptatást, és nem mer más ételt adni a gyerekeinek a HIV miatt. Az összejövetelek alatt azt mondjuk az ilyen nőknek, hogy ne aggódjanak, és biztatjuk őket, hogy egy idő után merjenek más táplálékot is adni a babáknak." - mondja.

A program szeptemberben kiadott előrehaladási jelentése szerint a PMTCT szolgáltatások az érintett három megye terhesgondozó intézményeinek 99%-ban elérhető (92-ből 91-ben). Ez országosan 17%-os lefedettséget jelent. Mbetu szerint amint az anyagi lehetőségek adottak, terveik szerint más területekre is kiterjesztik a programot.

A sikeres történetek ellenére a jelentés szerint nagy a hiány a képzett egészségügyi személyzetben, jelentősen javítani kellene az infrastruktúrát. A férfiak vonakodása a HIV-teszt elvégzésétől pedig súlyos problémát okoz a vírus elleni küzdelemben.

De Patricia Mbetu a nehézségek ellenére is optimista, és meggyőződése, hogy a harcot meg fogják nyerni.

"Semmi sem állíthat meg minket. Arra is figyelünk, hogyan segíthetnénk az országos Egészségügyi Minisztérium munkáját azokkal a tapasztalatokkal, amelyeket a szervezetünk 16 országban működő programjai révén összegyűjtöttünk."

"Vannak országok, mint Botswana és Ruanda, ahol hasonlóak a problémák, de figyelemre méltó eredményeket érnek el a gyermekek fertőzésének visszaszorítása terén."

A HIV és AIDS-ügyi kormányhivatal vezetője, Dr Mary Shawa is örül a programnak. Elmondása szerint kiválóan kapcsolódik a kormány négy éves tervéhez, mely a gyermekkori HIV fertőzést kívánja visszaszorítani.

"Az a célunk, hogy az anyától származó gyermekfertőzést nullára csökkentsük, és az új fertőzöttek arányát a szexuálisan aktív korcsoportokban két százalék alá szorítsuk 2015-ig" - vázolja a kormány tervét Dr. Mary Shawa.

A statisztika alapján Malawiban több mint 26,000 gyermek kapja el a fertőzést évente, és közülük minden ötödik meghal a betegség következtében.

 Other Language Versions

SNS logo
  • Website Design