print logo

Næste stop er gaden

 Hus Forbi - Denmark 15 February 2019

Lastbilchaufføren Djeda Lakhdar er en af Spaniens nye fattige. Her er hver femte arbejdsløs – langt de fleste som en konsekvens af finanskrisen. I løbet af et halvt år er Djeda Lakhdar gået fra at kunne forsørge sin familie til arbejdsløshed og store økonomiske trængsler. Indtil videre klarer familien sig igennem på blandt andet fødevarehjælp, men banken truer med at sætte dem på gaden. (744 Words) - By Lene Vendelbo

Share

Hus Forbi

 Courtesy of Hus Forbi

Fattigdommen har to ansigter i den sydspanske provins Andalusien. Der er den velkendte, hvor romaere og andre udstødte sidder foran kirker og supermarkeder med skilte med teksten 'Giv mig venligst penge. Jeg sulter'. Og så er der den nye fattigdom. En fattigdom, som er en konsekvens af finanskrisen, og som nu skubber middelklassen ud i arbejdsløshed. En af dem, der mærker krisen helt inde på livet, er 44-årige Djeda Lakhdar. Han kom til Spanien for 12 år siden som flygtning fra Algeriet med et håb om et fast arbejde og en løn, der kunne forsørge hans søn og kone. Og med et stort kørekort i hånden blev Djeda Lakhdar straks budt velkommen til sydspanske Sevilla og arbejdsmarkedet. Men i maj sidste år fik han stukket en fyreseddel i hånden. Hverdagen på de spanske landeveje var slut, og siden da har der ikke været bud efter hverken ham eller hans arbejdskraft.

- Jeg er i en meget, meget svær situation, fortæller Djeda Lak- hdar, da Hus Forbi møder ham i Sevilla.

I de år, han har boet i Spanien, er børneflokken blevet udvidet fra én til fem sønner - den mind- ste er kun to år gammel.

- Det værste er, når børnene beder om, at jeg køber en lille ting til dem, og jeg så er nødt til at sige nej. Jeg bliver så ked af det.

 

Hr og fru Spanien i madkø

Djeda Lakhdar er et af de stadig flere helt almindelige mennesker, alene i 2009 op til en halv million, der som en følge af finanskrisen har henvendt sig til Røde Kors i Spanien for at få udleveret mel, pasta, cornflakes og langtidshold- bar mælk, og - hvis de har små børn - tæpper og modermælkser-statning.

- Før delte vi mad ud til narko- maner, alkoholikere og hjemløse, men sidste år oplevede vi, at det var en helt ny type mennesker, som begyndte at henvende sig til os, fortæller Maria Carmen Tomas, der står for fødevarepro- grammet i Sevilla.

- Det er helt almindelige mennesker, der er blevet fyret på grund af finanskrisen. For at klare sige igennem krisen er nogle af dem flyttet hjem til forældre eller sågar bedsteforældre. Den mulighed har immigranten Djeda Lakhdar ikke.

- Hvis jeg ikke får et job meget, meget snart, så ender det med, at banken sætter os på gaden, fortæller han med en trist mine og en nedadvendt tommelfinger. Og han er langt fra den eneste, der frygter for at må gå fra hus og hjem.

 

Huller i sikkerhedsnettet

Arbejdsløsheden i Spanien stiger med lynets hast. Over fire mil- lioner er ledige, hvilket svarer til hver femte spanier over 16 år. Næsten en million af dem falder uden for dagpengesystemet og må derfor tage til takke med de nødtørftige hjælpepakker, den socialistiske regering har indført. I efteråret blev det vedtaget at udbetale 420 euro (ca. 3.100 kr.) månedligt til arbejdsløse, som ikke er berettiget til dagpenge. Men det rækker ikke langt, når man som Djeda Lakhdar skal for- sørge kone og fem børn i et land, hvor en liter mælk koster knap 10 kr.

Og der er lange udsigter til lysere tider for den spanske økonomi og de trængte spaniere. Inden nedturen var en stor del af økonomien baseret på turisme og byggebranchen. Og flere steder - også i Andalusien - var der tale om nærmest fuld beskæftigelse.

 

Mangel på madrationer

Men store tomme nybyggede satellitbyer uden for hovedsta- den Madrid, og tusinder og atter tusinder af usælgelige ferieboliger på sydkysten står i dag som monumenter over opsvingets fejlslagne politik: Man var for optimistisk.

Optimistisk - det forsøger Djeda Lakhdar på trods af situationen også at være. Han går på kurser, så han kan blive jobmæssigt opkvalificeret, men vejen mod en fast månedlig lønseddel er fyldt med forhindringer og millioner af andre arbejdsløse, der har det samme mål som ham. Og i Spansk Røde Kors forventer man, at den eksplosive stigning af folk, der beder om hjælp, vil fortsætte uformindsket i 2010.

- Der kommer stadig flere og flere mennesker og spørger om hjælp. Vi har derfor været nødt til at skære ned på rationerne, så vi kan give flere mad, siger Maria Carmen Tomas.

Djeda Lakhdar er glad for, at han trods alt stadig kan få hjælp fra Røde Kors, og han skammer sig ikke over det.

- Jeg er ikke flov over at mod- tage mad fra Røde Kors. Hvordan kan jeg tillade mig det, når mine børn ellers vil sulte i morgen?

 Other Language Versions

SNS logo
  • Website Design