print logo

Az Elefántcsonttoronyban nincs hely a nőknek Afrika déli részén

 The Big Issue Zambia 09 July 2019

Ha több nő jut be a parlamentbe, azt sokan úgy ünneplik, mint az egyenlőség netovábbját. De mi történik, miután bejutottak? Dél-Afrika államaiban bevezettek egy női kvótát, de a nők azt mondják, hogy továbbra is harcolniuk kell a szexizmus és az erőszak ellen. (893 Words) - By Samba Yonga

Share

Big Issue Zambia

 Courtesy of The Big Issue Zambia

Edith Nawakwi a világ legbefolyásosabb asszonyainak egyike. Korábbi zambiai pénzügyminiszter, most a Fórum a Demokratikus Fejlődésért nevű ellenzéki párt vezetője, egyesek szerint ő lesz az ország következő elnöke. Szókimondó alak, ismert arról, hogy milyen kemény kampányt vezetett 2000-ben, hogy megakadályozza Frederick Chiluba elnök harmadszori megválasztását. De ma már kétszer is meggondolja, mit mond nyilvánosan.

Egy januári rádióinterjú során, Nawakwi kritizálta a kormányt az üzemanyagárakkal kapcsolatos politikájáért. Napokkal később Chris Chalwe, a kormánypárt ifjúsági ligájának elnöke, a nemzeti televízióban fenyegette meg az 50 éves politikus asszonyt, hogy csoportosan meg fogják erőszakolni, ha továbbra is a zambiai elnök ellen kampányol.

"Csak mert nő vagyok, kiállhatnak és csoportos erőszakkal fenyegethetnek. Tudom, hogy képesek is ilyesmire, mert ez a csoport már bozótvágó késekhez is nyúlt régebben." - mondja a politikus asszony. A fenyegetést követő nyilvános felháborodás miatt Rupiah Banda elnök láthatóan vonakodva bár, de elhatárolódott a kitöréstől, de Chris Chalwe-t nem zárták ki, és nem büntették meg. Több zambiai újság szerint zárt ajtók mögött az elnök támogatásáról is biztosította az ifjúsági liga elnökét. Nawakwi feljelentést tett a rendőrségen, de csak azt válaszolták, hogy az erőszakkal fenyegetés nem bűncselekmény.

Zambiai emberjogi aktivisták úgy tekintenek erre az incidensre, mint annak az ellenszenves kulturális hagyománynak a továbbélésére, mely nem bünteti a szexuális erőszakot. Nawakwi szerint ez egy példa arra, milyen mély ellenállásba ütköznek azok a nők, akik beszállnak a politikai versenybe ebben az alapvetően férfiak irányította országban. "Ez általános Zambiában. Ha az emberek nem tudnak leállítani téged, le fogják alacsonyítani magukat Chris Chalwe szintjére,"- mondja. "Ez jelzi, hogy Afrika hol tart a fejlődés tekintetében. Láthatod, hogy az emberek még mindig nehezen fogadják el, hogy a nők magas pozíciókba kerülhetnek, miközben megőrzik a méltóságukat.

"Az igazság az, hogy ebben az országban nincs politikai akarat arra, hogy biztosítsák a nők megfelelő részvételét a politikai döntéshozásban," - mondja Matrine Chuulu, a Nők és a Jog Dél-Afrikában (WLSA) nevű szervezet területi koordinátora, mely szervezet közbenjár, lobbizik és pereskedik olyan nők érdekében, akik nemi erőszakkal néztek szembe.

Chuulu, aki szakmáját tekintve ügyvéd, azt mondja, hogy a Dél-Afrikai Köztársaság kivételével a térségben a nőknek még mindig nincs elég beleszólásuk az országaik ügyeibe. A 12 országot tömörítő Déli-Afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) tagjai közül egyedül a Dél-Afrikai Köztársaság, Mozambik, és Tanzánia érte el azt a kitűzött célt, hogy a döntéshozó politikai helyek 30 százalékát nőkkel töltsék fel. "De még a Dél-Afrikai Köztársaságban is, ahol a nők és férfiak vált válnak vetve harcoltak a szabadságért, úgyhogy a nők politikai szerepe kiemelkedő, azt fogod találni, hogy az a nemi alapú erőszak még mindig gyakori," - mondja Chuulu. "Sok a nőkkel szembeni visszaélés a hétköznapokban és kormányzati szinten egyaránt, ezért nekünk is tovább kell harcolnunk."

Dél-Afrikában, ahol az elkövetett nemi erőszakok száma a legmagasabb a világon, a nemi egyenjogúságért küzdő szervezeteket riasztotta a politikával kapcsolatba kerülő nőket célzó gyűlöletbeszéd elterjedése. Mikor 2006-ban az ismert politikust, Jacob Zumát perbe fogták nemi erőszak vádjával, a felmentő ítéletet követően a feljelentő asszonyt megvádolták, hogy hamisan váddal próbálta megtévessze Zuma támogatóit. A nő végül elhagyta az országot, és menedékjogot kért Hollandiában.

A múlt hónapban a Dél-Afrikai Esélyegyenlőségi Bíróság megállapította, hogy az ANC ifjúsági ligájának elnöke, Julius Malema, bűnös gyűlöletbeszéd terjesztése, és becsületsértés vétségében, miután Malema nyilvánosan arra utalt, hogy a nő Zumával "biztos élvezte az együtt töltött szép perceket". A pert a Sonke Gender Justice Network, egy, a nők emberi jogait védelmező szervezet indította.

"Julius Malema nagyon népszerű vezető és az ő gondolkodása is hordozza azt az általános hozzáállást, hogy egy férfi bármit megtehet büntetlenül. Azt gondolta, hogy érinthetetlen, hiszen korábban soha nem kellett vállalnia a felelősséget a tetteiért. Ez is mutatja, hogy a demokrácia olyan új intézményeket hozott világra, amik megvédik a nők jogait. Az tárgyalás tisztázta a megrágalmazott nőt, és egy tiszta, világos üzenetet küldött a politikusoknak és azoknak a férfiaknak, akiknek alapvető dolgokat is el kell magyarázni. Ráadásul lehetőséget teremtett, hogy a jogrendszer megerősítse azokat az eljárásokat, amelyek támogatják a nők jogait," - mondja Mbuyiselo Botha, a kormányzati sajtókapcsolatok felelőse.

Zambiában, a Nők és a Jog Dél-Afrikában nevű kutatási és oktatási alapítványnál (WLSA) Kasese Khumalo koordinátor azt mondja, hogy rögtön az 1980-as évek után elkezdtek felfigyelni a nők elleni, büntetés nélkül maradt erőszakos tettek növekedésére.

"A nyilatkozatokból úgy tűnhet, hogy a vezetők be akarják vonni a nőket a politikai folyamatokba, de a valóságban ez nem igaz. Még mindig irányítani akarnak, és félnek attól, hogy lemondjanak a hatalom bármilyen kis szeletéről," - mondja Khumalo asszony. Ezek azok az emberek, akikről azt feltételezzük, hogy megmutatják nekünk a haladó és esélyegyenlőséget is szem előtt tartó kormányzást, de ha e helyett csak erőszakkal fenyegetést kapunk, és olyan kormányzati vezetőket, akik büntetlenül hagyják az ilyesmit, akkor egy nagyon veszélyes irányba tartunk."

Edith Nawakwi nem zárja ki, hogy beszáll a 2011-es zambiai elnökválasztási kampányba, bár látja, hogy az esélyei nem túl rózsásak. "A nők nem akarnak kilépni a politika színpadára különféle okok miatt, de ezen okok többsége elfogadhatatlan," - mondja. "Nem állhatunk készenlétben, arra várva, hogy a férfiak majd esélyt adnak nekünk, hogy kormányozzuk az országot. Nekünk kell kiharcolnunk ezt az esélyt. Nekünk kell mennünk és korteskedni a szavazatokért."

 

 Other Language Versions

SNS logo
  • Website Design