print logo

Férfiak új szerepben, szülészként

 IPS 29 July 2019

Henry Teh gyengéden lehajtja a kék kórházi lepedőt, hogy kitakarja a terhes asszony hasát. Miközben megtapogatja, hogy érezze a magzat helyzetét, a szülész-bába gyakornok tudja, hogy éppen megsérti a hagyományokat, és megváltoztatja a szülészeti ellátás képét Libériában. (752 Words) - By Bonnie Allen

Share

"Van néhány nő, aki kényelmetlenül érzi magát, ha egy férfi vizsgálja… az intim részeken" - mondja, miközben a sztetoszkópjával babrál.

Teh az első férfiak egyike, aki 2009-ben elkezdett egy szülész-képzést Libéria délkeleti részén. A helyi bábaiskola 20 évig volt zárva a háború miatt, majd a Libériai Egészségügyi Minisztérium és egy brit orvosi segélyszervezet támogatásával nyitotta meg kapuit.

A képzett gyakornokok hiánya

Az iskola ügyintézői hamar rájöttek, hogy hiány van képzett női jelentkezőkből. Az elmúlt évtizedekben csak néhány nő szerzett érettségi bizonyítványt, mert a szülők inkább a fiaikat iskoláztatják.

Volt értelme annak a döntésnek, hogy férfiakat is bevonunk a képzésbe - mondja Sawah Shaffa szülész tanár. "Libériában vannak férfi orvosok. Vannak ápolók. Tehát a szülészetet sem korlátozhatjuk kizárólag nőkre."

A Martha Tubman oktató kórházban, Zwerdu városában Teh behívja a következő kismamát, és megkéri, hogy feküdjön a vizsgálóasztalra. A fiatalember elmesélte, hogy egy személyes tragédia hatására döntött úgy, hogy részt vesz a képzésben: 19 éves nővére meghalt szülés közben egy bozótos területen.

"Megpróbált gyalog eljutni a legközelebbi városba, ahol a kórház van. Elkezdett vérezni, és nem volt autó a közelben." A falusiak függőágyba tették az állapotos lányt, hogy elcipeljék a városba, de meghalt az úton, mielőtt megérkeztek volna a klinikára.

Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) 2009-es jelentése szerint a Libéria nők közül minden tizenkettedik meghal a terhesség vagy a szülés alatt, általában a kemény munka, vérzések vagy fertőzések miatt, amivel nyolcadik a terhes nők halálozási listáján.

Az UNICEF következtetése szerint a halálesetek 80 %-a megelőzhető lenne, ha lenne a környéken képzett egészségügyi személyzet.

Libéria 3.8 millió lakosára mindössze 400 képzett szülész jut. Egészségügyi hivatalnokok szerint további 1200-ra lenne szükség.

De a férfi szülészek képzésének sikeressége még mindig kérdéses.

Legyőzni a kulturális akadályokat

A zwerdui kórház várójában egy fiatal kismama remeg a fájdalomtól, és a pocakját szorítja. A 22 éves Aletha Cherley ideges, hiszen ez az első terhessége, és bár görcsöl, és a háta is fáj, mégis vonakodva engedi, hogy Teh megvizsgálja.

"Ha egy idegen férfi nézi az intim részeimet, akkor szégyenlős leszek… Nagyon szégyenkezem miatta. Azért vannak itt a hölgyek, hogy ők végezzék ezeket a feladatokat" - mondja Cherley.

"Tudod a szülészek, bábák olyan valakik, akik sok időt töltenek a kismamával. A legtöbb nő viszont kényelmetlenül érzi magát, ha egy férfi van velük szülés közben" - mondja Zeena Abdalla Ramadhan kenyai szülésznő.

"A bábáskodás intim valami … női dolog."

Az ötvenhat éves Abdalla, akit mindenki Zeena mamának szólít, élete felét azzal töltötte, hogy bábákat tanított Szudánban, Csádban és a kenyai Kakuma menekülttáborban. Tudja, milyen kulturális akadályok állnak a férfi bábák előtt.

"Szudán déli részein csak akkor hívnak a szüléshez egy férfit, ha a baba elakad és a nők nem bírják kirángatni. De a nőknek akkor is ott kell lenni körülöttük."

Zeena mama 1987-ben vesztette el kisbabáját, ezután tanulta ki a szülészetet. Manapság annak szószólója, hogy több képzett személy kell a szüléseknél a szegény, háború sújtotta államokban.

Arra figyelmeztet, hogy a Millenniumi Fejlesztési Cél, mely a terheságyi halálozási arány csökkentését, valamint az általános szülészeti ellátás biztosítását célozza meg 2015-ig, nem valósulhat meg nagyobb befektetés nélkül.

Libériában meg kellett küzdenie azzal a kérdéssel, hogy egyáltalán képezzenek-e férfiakat, ha az állapotos nők nem szívesen fordulnak hozzájuk a nemi korlátok miatt. Még nehezebbé tette a döntést, hogy a férfi jelentkezők érik el a legmagasabb pontokat a felvételi vizsgán.

"Ha csak a végzettséget és a felvételi vizsgát nézzük, lehet, hogy kizárólag férfi tanulóink lennének. De a közösség tagja aggódtak emiatt. Minek képzünk olyan embereket, akik nem tudják majd hasznosítani tudásukat? Végül úgy döntöttünk, hogy nem szívesen fogadunk több férfit."

Az iskola férfi tanulóinak számát 2010-ben kettőre csökkentették. Zeena mama sem tudja, mi lesz a helyzet a jövő évben.

Henry Teh vizsgálószobájában a fiatalember egy szarv formájú vizsgálóberendezést illeszt egy terhes asszony pocakjához, hogy meghallgassa a magzat szívverését. Teh, aki egy éve még mobiltelefonok feltöltésével keresett némi pénzt falujában, nagyon büszkén meséli, mennyire szereti új hivatását.

Az iskolai hivatalnokoktól eltérően ő biztos benne, hogy a kismamák a falujában le fogják győzni félénkségüket és a kulturális tilalmakat, és hozzá fordulnak majd egészségügyi ellátásért.

"Nagyon szeretem ezt a munkakört… úgy kell megközelíteni a nőket, hogy nehogy kényelmetlennek érezzék a helyzetet."

Az első évfolyamban tanuló 32 szülész, akik 2010 decemberében fognak levizsgázni, három éves, teljes munkaidős szerződést kötnek az Egészségügyi Minisztériummal, és Libéria délkeleti részén fognak szolgálatot teljesíteni.

 

Please credit article as follows:

Originally published by IPS. © www.streetnewsservice.org

 Other Language Versions

  • English
SNS logo
  • Website Design