print logo

Straatkrantverkopers wereldwijd: Johnny Larssen

 Street News Service 01 November 2019

Johnny Larssen (37) leefde een leven vol drugs en geweld. Nu is hij een vande beste straatnieuwsverkopers die de Noorse straatkrant Megafon ooit heeft gehad. (462 Words) - By onze redactie

Share

SNS Exclusive November 2010_Megafon_vendor_Johnny

 Johnny Larssen. Photo: Street News Service

"Mijn leven bestond alleen maar uit drugs en geweld. Het leven is hard als je een crimineel bent. Nu is mijn leven compleet anders. Met het geld dat ik nu verdien, betaal ik nog openstaande boetes. Ik moet nog met een aantal zaken uit mijn verleden afrekenen. Ik heb bijna alle weteen gebroken, maar ik heb nooit iemand vermoord."

Het is moeilijk om te geloven dat Johnny ooit een van de meest gevreesde inwoners van zijn stad was. Ja, hij is groot en luidruchtig, maar hij komt niet intimiderend over.

"Ik heb geleerd om te luisteren naar wat andere mensen te zeggen hebben", stelt Johnny.

"En ik ben begonnen met mediteren. Ik denk dat ik daardoor minder vaak in de problemen ben gekomen."

Johnny begon een paar jaar geleden met het verkopen van Megafon. In een korte tijd is er voor hem veel veranderd. Voor Johnny is het verkopen van een straatkrant een echte baan.

"Het is hard werken, maar tegelijkertijd ook ontspannend", zegt Johnny. "Ik maak lange dagen, maar verdien ook goed. Daardoor is de kwaliteit van mijn leven flink verbeterd. Nu heb ik de tijd en engergie om anderen te helpen, ik maak bijvoorbeeld het huis van mijn moeder schoon. De kleine dingen in het leven zijn voor mij het meest belangrijk, snap je?"

Toen Johnny voor het eerst aanklopte bij Megafon, durfde hij geen oogcontact te maken. Hij gelooft dat het werk als verkoper hem heeft geholpen om banden aan te gaan met andere mensen.

"Als straatnieuwsverkoper, moet je mensen in de ogen durven kijken, met ze lachen en om ze geven. Als je me een paar jaar geleden was tegengekomen, had je nooit geloofd dat ik dat zou kunnen."

Pas nog heeft Johnny een scooter gekocht om Megafon verder buiten de stad te verkopen. Een deel van zijn inkomsten zet hij op zij, voor als het een keertje tegenzit.

"Ik heb het roer omgegooid. Het heeft lang geduurd, maar ik zit eindelijk op de goede weg. De wereld biedt meer mogelijkheden dan ik ooit voor mogelijk heb gehouden, en je kunt alles voor elkaar krijgen, als je er maar de tijd voor neemt."

"Ik kreeg een keer wat muntgeld van een man. Hij zei dat hij zich schaamde omdat hij niet genoeg geld had om een krant van me te kopen. Maar hij gaf me alles wat hij had, dat betekent veel meer voro me dan de mensen die je een hele smak geld geven, gewoon omdat ze iets willen doen voor het goede doel. Die man, die geloofde in me, en dat heeft ervoor gezorgd dat ik in mezelf ben gaan geloven."

 

Vertaald door: Guido Castagna

 Other Language Versions

SNS logo
  • Website Design