print logo
  • Username:  
    Password:  

Állítsuk meg az éhezést – Együtt

 INSP 29 November 2019

Bár elég élelmiszert termelünk, hogy táplálhassuk a világ lakosságát, az emberiség még mindig képtelen megoldani a legalapvetőbb problémát: az éhezést. Az Állítsuk meg az Éhezést Most Dél-Afrikában (Stop Hunger Now Southern Africa, SHN SA) program a remények szerint változtat ezen – adagonként. (856 Words) - By Rebekah Kendal

Share

SNS(EU)_Combating hunger one pre-packed meal at a time

 Volunteers at the Stop Hunger Now Southern Africa packaging event fill plastic bags with dry ingredients. Photo: Rebekah Kendal

A templom csarnokában lázas munka folyik - hatvan önkéntes műanyag hajhálókban és gumikesztyűkben lelkesen zajong a száraz élelmiszerekkel megrakott asztalok körül azon versenyezve, hogy előre csomagolt élelmiszercsomagokat állítsanak össze a lehető legrövidebb idő alatt.

Ez az Állítsuk meg az Éhezést Most egyik csomagoló akciója, ahol a hatékony emberi futószalag a több vödörnyi száraz élelmiszert adagolja műanyag zacskókba, aztán lezárják, felcímkézik, és dobozokba rakodják.

"Ez egy nagyszerű kezdeményezés" - mondja Sue-Ellen, az egyik önkéntes, miközben a gondosan lezárt csomagokat pakolja egy nagy dobozba. "Végiggondolod milyen sok mindened van. Eszedbe jutnak azok, akiknek nincs ennyi mindenük, és egyszerűen szeretnél adni valamit. Ez nem a pénzről szól, itt az idődet adod másoknak."

Az elkövetkező két órában az önkéntesek csapata 15 000 élelmiszercsomagot állít össze. Minden csomag értéke körülbelül 2 rand (60 forint). Van benne szárított marhahús, zöldségleves por, rizs és vitamin por. A ma elkészült csomagok 500 kisiskolás napi egyszeri étkezését biztosítják egy hónapon keresztül.

Ez kezdetnek jó. De Dél-Afrikában, ahol a Cape Towni Egyetem szerint 3.3 millió gyereknek nem jut elegendő táplálék, ez még csak a kezedet. Mindazonáltal az éhezés nem csupán Dél-Afrikai probléma. Az ENSZ Élelmezési és mezőgazdasági szervezetének adatai szerint minden nap 25 000 ember hal meg az elégtelen táplálkozás miatt. Nem meglepő tehát, hogy a világ éhezőinek számának felére csökkentése 2015-ig az első számú Millenniumi Fejlesztési Cél.

Az Állítsuk meg az Éhezést Most Dél-Afrikában egy kicsit reálisabb célokat tűzött maga elé. A program vezetője, Barry Mey reményei szerint 2015-re már évente 12 millió adag ételt tudnak összekészíteni.

"Ahhoz, hogy elegendő ételt tudjunk adni mind a 3.3 millió éhező gyereknek, legalább 60 millió randot (1.8 milliárd forint) kell gyűjtenünk havonta" - mondja Mey, hogy rámutasson a probléma nagyságára. És még így is csak a Dél-Afrikai Köztársaság éhezőit tudnák ellátni, mely az afrikai kontinens legerősebb gazdaságával rendelkezik.

Nyilvánvaló, hogy egy ilyen kezdeményezés hosszú távon nem fenntartható, ezért az SHN SA is inkább a fejlesztésre, a változások elindítására koncentrál. Az elképzelés lényege egy olyan közösség kifejlődésének elősegítése, amely táplálni tudja saját magát.

Nathan Van Niekerk, a program nyugat-capei koordinátora magyarázza a különbséget. A hagyományos módszer azóta létezik, mióta az első misszionáriusok megérkeztek Cape-be. Eszerint azok, "akiknek nincs", a túlélés érdekében teljes mértékben rá vannak szorulva azokra, "akiknek van".

"A beindítani kívánt változás lényege abból állna, hogy azoknak, "akiknek nincs", a támogatásért cserébe tenni kell valamit. Ezáltal megérthetik a saját munka fontosságát, amit akkor is hasznosíthatnak, ha a támogatás megszűnne. A legfontosabb változás az elmékben zajlik. Ha azt mondjuk: "Meg tudom csinálni" azzal visszakapjuk méltóságunkat és elérhetjük a függetlenséget."

Dél-Afrikában az élelmiszercsomagért egy dolgot kérnek: létre kell hozni, és fenntartani egy konyhakertet. Az itt növő zöldségekkel ki lehet egészíteni az SHN SA által nyújtott alapélelmiszereket. Természetesen az SHN SA is segít a kert kialakításában, a szükséges tudások és készségek megszerzésében és felhasználásában, hogy a résztvevő közösségek képesek legyenek fenntartani kertjeiket.

Az élelmiszercsomagok egy százalékát félrerakják tartaléknak vészhelyzet esetére, de legfontosabbnak a gyermekétkeztetési programjukat tartják. Ezzel is támogatják azt a Millenniumi Fejlesztési Célt, amely 2015-ig el kívánja érni az általános alapfokú oktatást.

"Azért koncentrálunk a gyermekétkeztetésre, mert nem lehet éhes gyerekeket tanítani" - magyarázza Van Niekerk. "Az oktatás fontos a számunkra. A képzettség méltóságot és önbecsülést hoz, és elősegíti a foglalkoztathatóságot."

A Dél-Afrikai állami diákétkeztetési program nem elérhető a nyolcadik tanévtől (13 éves kortól) felfelé. Az SHN SA ezt a hiányt akarja pótolni, hogy a szegény családok gyermekei se maradjanak ki a középiskolákból. De a program célja nem csupán az étkeztetés. Az SHN SA reményei szerint a gazdagabb közösségekből a program minden lépcsőfokán bevont önkéntesek - az élelmiszercsomagok csomagolásától a konyhakertek kialakításáig - segít egy odafigyelőbb, szolidárisabb társadalom kialakításában.

A program egy másik önkéntese, Gabi Norkett arról beszélt, hogy számára az a legjobb, hogy idegenekkel találkozhat a közös önkéntes munka során, és láthatja a boldog arcokat, amikor valaki megkapja a csomagot.

"Ez belső elégedettséggel tölt el, és segít felismerni az igazán fontos dolgokat" - mondja.

"Hálás vagyok azért, hogy segíthetek, hogy akár csak egyetlen ember életében is pozitív változást tudok okozni."

Miközben Gabit már egy ember megsegítése is elégedettséggel tölti el, az SHN SA jóval nagyobb szabású terveket dédelget. Dél-Afrikában ez év elején kezdték működésüket (bár az Egyesült Államokban a Stop Hunger Now már korábban is jelentős civil szervezetként tevékenykedett), és máris azt tervezik, hogy tevékenységüket Afrika többi részére is kiterjesztik, amint a helyi hálózataik kiépülnek.

Az SHN SA jelenleg is küld élelmiszercsomagokat Dél-Afrikából Mozambikba és Zimbabwébe, főleg a helyi misszionáriusokon keresztül. De céljaik eléréséhez nem elegendő a vállalatok támogatása - bár ez is rendkívül szükséges. A legfontosabb, hogy az átlagos Dél-Afrikaiak is hajlandóak legyenek idejükből arra áldozni, hogy mások ne éhezzenek.

"Szükségünk van az átlagemberekre és a vállalatokra is" - mondja Van Niekerk. "De ahelyett, hogy pénzt adnak, aztán hátat fordítanak a problémának, mi azt akarjuk, hogy az emberek közösségként működjenek, és együtt indítsuk be a változásokat."

 Other Language Versions

SNS logo
  • Website Design