print logo

FNV zoekt huishoudelijke hulp Vakbond maakt zich sterk voor rechten huishoudelijk werker

 Straatnieuws (The Netherlands) 01 October 2019

Op het mededelingenbord bij de supermarkt, in de krant en op internet zijn ontelbare oproepen te vinden met als onderwerp ‘huishoudelijke hulp gezocht’. De verzoeken variëren van eenmaal in de twee weken het hele huis schoonmaken tot vier dagen per week schoonmaken, eten koken en op de kinderen passen. Ondanks de grote vraag wordt het werk volgens Rebeca Pabon van FNV Bondgenoten door de overheid niet voor vol aangezien en weet de huishoudelijke hulp vaak niet wat zijn rechten zijn. Daarom is de vakbond bezig om de huishoudelijk werkers te organiseren. (806 Words) - By Bart Fortuin Beeld Bas de Meyer

Share

Niemand weet hoeveel mensen actief zijn als huishoudelijke hulp. De groep bestaat voornamelijk uit vrouwen en is onzichtbaar op de Nederlandse arbeidsmarkt. De oorzaak hiervan is dat het werk vaak zwart wordt gedaan en een flink deel van de huishoudelijk werkers migranten zijn die geen werkvergunning hebben of illegaal in Nederland verblijven. Deze situatie kan uitbuiting tot gevolg hebben. FNV Bondgenoten voert momenteel campagne om de huishoudelijk werkers te verenigen. Pabon is coördinator van deze campagne.

Wat willen jullie met deze campagne bereiken?

"We willen huishoudelijk hulp bewust maken van de rechten die ze hebben. Zij hebben bijvoorbeeld recht op het minimumloon en goede werkomstandigheden. Veel huishoudelijk werkers zijn zich hier niet van bewust en kunnen er dus ook niet om vragen. Daarnaast willen we de groep organiseren om voor elkaar te krijgen dat de overheid dit werk erkent als regulier werk. In Nederland heeft de huishoudelijke hulp volgens het arbeidsrecht namelijk minder recht op sociale bescherming. Dat is vreemd want het is werk net zoals ander werk."

Het lijkt me erg lastig om deze groep te bereiken. Het werk wordt vaak zwart gedaan en huishoudelijk werkers zonder papieren lopen kans om uitgezet te worden als ze worden ontdekt. Hoe pak je dit aan?

"Wij hebben ons als vakbond opnieuw moeten uitvinden. Normaal gesproken gaan we naar een fabriek waar we de werknemers kunnen vinden. Nu proberen we de groep via mond op mond reclame te bereiken."

Wil deze groep zich wel organiseren?

"Ja, dat krijgen wij van ons netwerk te horen. Ze willen als normale werknemers worden behandeld. Dat gaat verder dan sociale bescherming alleen. Ze willen ook belasting betalen en meebetalen aan het ziekenfonds."

Is de situatie van de huishoudelijk werker in Nederland dan zo slecht?

"In veel andere Europese landen zoals Spanje, Frankrijk, België, Griekenland en Engeland is het beter geregeld. Daar kunnen bijvoorbeeld ongedocumenteerde huishoudelijke werkers een werkvergunning krijgen. Dat geeft de werknemer meer rechten plus de werkgever hoeft zich geen zorgen te maken dat hij een boete krijgt omdat hij een ongedocumenteerde werknemer in dienst heeft. In Nederland kan deze boete oplopen tot 4000 euro. Het is opmerkelijk dat Nederland op het gebied van rechten voor huishoudelijke werkers achterloopt. Zelfs in Hong Kong is het beter geregeld. Dat terwijl iedereen het altijd heeft over de mensenrechten in China."

De FNV wil dat illegalen net zoals in enkele andere Europese landen een werkvergunning kunnen krijgen om huishoudelijk werk te doen. Is dit wel realistisch gezien het politieke klimaat in Nederland?

"Ik kijk hier heel praktisch naar. Huishoudelijke hulp is nodig en deze vraag zal vanwege de vergrijzing alleen maar toenemen. Het werk is bijzonder omdat je in dienst bent bij een privé-persoon en werkt in een privé-omgeving. Daarom is het belangrijk dat de werkgever zijn huishoudelijke hulp kan vertrouwen. Huishoudelijke hulp wordt vaak geworven via mond op mond reclame. Dan wordt er niet naar de status gekeken maar naar de persoon. Eerder is al geprobeerd om werkelozen dit werk te laten doen maar dat werkte niet vanwege de vertrouwenskwestie."

Hoor je veel verhalen over uitbuiting van huishoudelijk werkers?

"Ja, die verhalen hoor ik veel. Zo ken ik verhalen over slechte betaling en dat de papieren worden afgenomen waardoor de huishoudelijke hulp nog afhankelijker wordt. Maar ik ken ook veel positieve verhalen van huishoudelijk werkers die opkomen voor hun rechten. Laatst hoorde ik dat een hulp haar werkgever een brief had geschreven waarin ze hem wees op haar rechten. Daar gaat onze campagne om: het vergroten van kennis zodat de huishoudelijke werkers de kracht krijgen om voor zichzelf op te komen."

Hoe groot is de groep die jullie nu in beeld hebben?

We hebben momenteel een netwerk van ongeveer 200 huishoudelijk werkers waarvan de helft lid van ons is. Hoe groot de totale groep is weten we niet. Dat niemand dit weet is voor mij een bevestiging dat het werk niet voor vol wordt aangezien. In Nederland is namelijk bijna alles ondergebracht in statistieken. Maar nergens is vastgelegd hoeveel huishoudelijk werkers er zijn. In België zijn ze veel verder met het organiseren van deze groep. Daar hebben zich inmiddels 20-duizend mensen aangemeld. Dat zegt ook wel iets over de omvang in Nederland."

SNS logo
  • Website Design