print logo

Fák a vízért

 Street News Service 11 October 2019

A környezet védelme, a szegénység elleni küzdelem, és biztonságos tiszta ivóvíz. E három cél együtt vágyálomnak tűnik egy olyan országban, ahol száz emberből mindössze harminc fér hozzá a vezetékes vízhez, de egy egyedülálló Kenyai program most pont erre törekszik. (724 Words) - By Njoroge Kinthia

Share

SNS(EU)_Trees for tank project

 Women mixing mortar during the construction of a concrete tank (behind) in Langa Langa village, Gilgil.The local community provides labour and construction materials in the water harvesting projects sponsored by the Rotary Club of Nakuru. Photo: Njoroge Kinuthia

Az elmúlt három évben Hannah Njoki kétszer is megfertőződött hastífusszal, egy fertőzött víz által terjesztett betegséggel. A kórházban azt tanácsolták, hogy forralja fel a vizet ivás előtt.

"A folyó vize néha egészen barnás a szennyeződéstől. De nincs sok választásunk, mert ha szomjasak vagyunk, inni kell" - mondta Hannah.

Szerencsére mára Hannah Njokinak, és néhány szomszédjának Langa Langában, egy Nairobitól 120 kilométerre északra fekvő kis falu lakóinak, már van más lehetősége.

Tavaly év eleje óta Hannahnak van egy biztonságos, tiszta víztartaléka, melynek készletei soha nem fogynak ki. Hannah is haszonélvezője egy programnak, melyet a Nakurui Rotary Klub indított, és helyi közösségek segítségével valósítanak meg.

A Klub segít az embereknek, többségében nőknek a környék sok pontján, egy beton esővízgyűjtő tartály építésével.

"Már van tiszta ivóvizem, amit akár a szomszédaimmal is megoszthatok, akiknek még nincs ilyen tartályuk. Nem kell többé hosszan gyalogolnom, hogy tiszta vizet találjak." - mondja széles mosollyal arcán a 64 éves asszony, aki 90 éves édesanyjával él együtt.

Mára 2500 darab, egyenként 10,000 literes betontartályt emeltek a Rift-völgy különböző pontjain, hála a Rotary Klub és a közösségek összefogásának. Ennek megfelelően, a program eredményeként legalább 2500 család jut hozzá tiszta ivóvízhez, nagymértékben csökkentve a víz által okozott megbetegedések számát.

"A víz súlyos gond a Rift-völgy lakóinak" - jegyzi meg Roseline Jemeli, a helyi Rotary Klub elnöke.

Mint az ország számos más részén, a vezetékes víz az itt lakók számára is távoli vágyálom. A 2009-es népszámlálás szerint a 38.6 milliós lakosság nem egészen egyharmada rendelkezik vízvezetékkel, zömében a városlakók.

A többiek ellenőrizetlen kutakból, forrásokból, és patakokból hordják a vizet, kockáztatva a fertőzéseket, és a nehézipar által kibocsátott mérgek szervezetbe juttatását. A kenyaiak mindössze egy százaléka gyűjti az esővizet saját használatra.

A Rift-völgyben, ahol a lakosok többsége fúrt kutakat használ, a talajvízben ráadásul sok a fluorid, mely nagy mennyiségben, hosszú távon fogyasztva fogászati problémákat, és a csontrendszer megbetegedését okozhat.

"A fogászati és csontrendszeri fluorízis sűrűn előfordul a Rift-völgyben" - mondja George Peter Ogamba, a Rotary Klub tagja, aki a környék iskoláiba próbál tiszta ivóvizet juttatni.

Roseline Jemeli szerint a fogászati fluorízis a felelős a fogak barnás elszíneződéséért, melyet sok helyen láthatunk a környéken.

"A völgy sok pontján az embereknek, különösen az idősebbeknek barnák a fogaik. De a gyermekkori fogászati fluorízis visszaszorulóban van azokon a területeken, ahol elérhetővé tettük a tiszta ivóvizet." - teszi hozzá.

A vízgyűjtő tartály építésének költségeit egyenlő arányban megosztják a helyi közösségek és a Rotary Klub. Roseline szerint egy tartály építése körülbelül 60,000 kenyai shilling (153.000 Ft). A helyi közösségek főleg munkaerővel és helyben elérhető építési anyagokkal járulnak hozzá a programhoz.

2500 család tiszta ivóvízzel ellátása kicsiny, de annál fontosabb lépés a szegénység elleni küzdelemben. A Rotary Klub kezdeményezése azonban azért is szívet melengető, mert a fentieken túl a környezet védelme is szerepet kapott a programban.

Minden családnak, aki a Klub segítségével szeretne víztartályhoz jutni, legalább száz facsemetét kell elültetni az építkezés megkezdéséig. Eddig tehát minimum 250,000 fa lett elültetve a nakurui Rotary Klub hatására.

Ez egy nagyon fontos lépés a környezeti fenntarthatóság terén vállalt Millenniumi Fejlesztési Terv megvalósítása során. Kenya 58 millió hektáros földterületének mindössze 1,7 %-át borítja erdő, a kormány is vizsgálja, hogyan lehetne ezt az arányt 10 % környékére feltornászni.

A környezetvédelmen túl Roseline Jemeli szerint ezek a fák energiaforrásul is szolgálhatnak a családoknak. "A célunk nem csupán a tiszta ivóvíz biztosítása, hanem a közösségek önellátása is. A nők rengeteg időt vesztegetnek el tűzifa és vízhordásra." - mondja.

"Leveszzük a fa és víz terhét a nők válláról, és arra biztatjuk őket, hogy inkább jövedelemtermelő tevékenységbe kezdjenek." - mondja George Peter Ogamba, a nakurui Rotary Klub volt elnöke.

És valóban: a közösségekben kisvállalkozások indultak, amelyek mikrohitelekkel, vagy a helyi egyének és csoportok összefogásával szerény jövedelmet hozó tevékenységekbe kezdtek. Néhányan tehenet, birkát tartanak, de elindul egy baromfitenyészet is.

Hannah Njoki egy bárányt vásárolt kölcsönből, és azt tervezi, hogy másik kölcsönt is felvesz egy tehén megvételére. Bízik abban, hogy ezek a befektetések már a közeljövőben is javítanak anyagi helyzetén.

 

 Other Language Versions

SNS logo
  • Website Design