print logo

Reggeli a Mwangi családdal

 Street News Service 11 October 2019

A kenyai vezetőket egyre inkább aggasztja a népesség növekedése, mely – véleményük szerint – aláássa az ország erőfeszítéseit a szegénység elleni küzdelemben. Egy nagy családnak Nairobiban ez a küzdelem túlságosan is valóságos. (987 Words) - By Njoroge Kinuthia

Share

Breakfast with Mwangi's family

 The Mwangi family's breakfast time.Photo: Njoroge Kinuthia

Vasárnap kora reggel van Nairobiban, a nap már fényesen süt. A Ruai nevű, gyorsan növekvő külvárosi lakóövezetben Michel Mwangi kétszobás bérleménye előtt, családjával éppen reggelizni készül.

Michael gyermekei egy hosszan elfektetett gerendán ülnek, bádogbögrével kezükben várják a tea felszolgálására. Ez is azon rosszabb napok egyike, amikor az angol típusú teához nem jutott tej, sem bármilyen szilárd táplálék. Csak fekete tea.

"Általában van valamennyi ugali (egy népszerű helyi kukoricás étel) a tea mellé, de az éjszaka mind elfogyott" - magyarázkodik Mwangi asszony.

Bár a kormány optimista nyilatkozatai rózsaszín képet festenek az ország helyzetéről, lassú, de bíztató gazdasági növekedésről, a Millenniumi Fejlesztési Célok (MDG) eléréséről. A "Vision 2030"-című terv szerint a termelés növekedésével a lakosság helyzete is jelentősen javulni fog, a jövedelmek közepes szintet érnek el 2030-ra. Ráadásul egy új alkotmány megírása is a tervben van, mely egyenlőséget ígér, az emberi jogok tiszteletben tartását, és a nemzet tortájának igazságosabb elosztását. Michael Mwangi azonban pesszimista ezt illetően, nem reméli, hogy helyzete sokat javulna.

"Egész életemben küzdöttem. Az élet nehéz. A víz, a tűzifa, az étel, minden pénzbe kerül. Minden egyre drágább"- mondja az alkalmi munkás, aki javarészt építkezéseken és farmokon dolgozik. A fizetésem fabatkát sem ér, de fel kell ruháznom a családomat, táplálnom kell őket, ki kell fizetni a lakbért," - számolgat az 51 éves férfi.

És az MDG-ről is megvan a véleménye: "Az MDG nem sikerülhet Kenyában. Ez csak a gazdagoknak van. Látjuk őket új autót venni, miközben mi azt sem tudjuk, mit fogunk enni holnap." Azt is hozzáteszi: "Minket, szegényeket, mindig kísért a halál, pórázon tart minket, de Isten valahogy mindig megsegít."

Felveti, hogy a kormánynak meg kellene fontolnia, hogy a közgazdászokat a szegények közül válasszák, mert ez sokat spórolhatna az államnak. "Mert megtanulták, hogyan lehet majdnem semmiből élni."

Michael Mwangi, a család kenyérkeresője, 300 kenyai shillinget (kevesebb, mint 800 Ft) keres egy nap. És nem mindennapra talál munkát, ilyenkor általában borul a családi költségvetés. A bádogkunyhó, amit otthonnak neveznek, 600 shillingbe kerül havonta. Nincs vezetékes víz, nincs áram, a ház a bádogfalak miatt napközben borzasztóan forró, éjszaka nagyon hideg. A padló a poros föld.

A két szoba közül az egyik a "nappali", éjszakánként ez a szülők hálószobája is. Az apró szobában van egy ágy, egy kávézóasztal és két rozoga szék. A másik szoba a gyerekek hálószobája.

"Mindent megpróbálok, hogy valamit enni adjak a gyerekeknek. De nem tudok kiegyensúlyozott táplálkozást biztosítani. A friss gyümölcs és a hús ritkaság ebben a házban."

Michael Mwanginak ez a második házassága, az első feleségétől elvált. Két gyereke született az első házasságából, és a mostaniból hat. A legfiatalabb gyereke másfél éves. Hála az ingyenes közoktatásnak, melyet a kormány 2002-ben vezetett be, egy kivételével mindegyik iskoláskorú gyereke tanul. Hat éves fia, Munyiri, légzési nehézségei miatt még nem tudta elkezdeni az iskolát.

A Mwangi család is azok közé a több millió kenyai közé tartozik, akik nyomorúságos szegénységben élnek. Kelet-Afrika gazdaságilag legerősebb országában a lakosság több mint fele él a létminimum alatt.

A kormány és a gazdasági szakértők aggodalmukat fejeztek ki amiatt, hogy Kenya felemelkedését, és gazdasági fejlődését akadályozhatja a szegények növekvő száma.

Az nemrég ismertetett 2009-es népszámlálás szerint az ország népessége most 38.6 millió. Ez azt jelenti, hogy a népesség, ami 1999-ben 28 millió volt, az elmúlt évtized folyamán minden évben egymillióval emelkedett. A statisztikák szerint egy átlagos kenyai nőnek 4.6 gyereke van.

Ha a jelenlegi növekedés folytatódik, az előrejelzések szerint Kenya népessége 2025-ig eléri az 51.3 milliót, mellyel az egyik legnépesebb országgá válik Afrikában.

A népességnövekedés miatt aggódók között van Kenya miniszterelnöke, Raila Odinga, aki a családtervezést sürgeti, hogy kordában tarthassák a népesség növekedését. Odinga azt mondta, hogy a gyors népességnövekedés azzal fenyegeti az országot, hogy a tervek ellenére nem sikerül a közepes fejlettségű országok közé kerülni 2030-ig.

A miniszterelnök "maradinak" nevezte azokat a vezetőket, akik arra bíztatják közösségüket, hogy szaporodjanak.

A Kenya Vision 2030 titkárságának igazgatója, Mugo Kibati, szintén a népesség növekedésével kapcsolatos félelmeit fejezte ki: "Sürgősen szükségünk van egy stratégiára, ami a gyorsan növekvő lakosságot is bevonja a Vision 2030 megvalósításába. Ezt olyan kezdeményezésekkel kellene támogatnunk, melyek javítják az életminőséget, és hozzáférhetővé tesznek olyan alapvető szolgáltatásokat, mint az oktatás, és az egészségügy." - nyilatkozta Mugo Kibati a Daily Nation nevű helyi lapnak.

De vannak olyanok is, akik szerint a népesség növekedése katalizátorként hathat a gazdasági növekedésre. Hogy mi is a valódi megoldás, az nem teljesen világos. De az nyilvánvaló, hogy a szegénység rémálomként nyomaszt több millió kenyait, akiknek minden nap nehéz küzdelmet kell vívniuk annak érdekében, hogy ételt rakhassanak az asztalra.

Egy ENSZ értékelő jelentés szerint a szegénység felszámolása az ország legnagyobb kihívása a Millenniumi Fejlesztési Célok megvalósítása során. Az UNDP jelentés azt mondja, hogy a szegénységi szint az elmúlt évtizedben csak 10 százalékkal csökkent. "Az alapvető társadalmi szolgáltatások, mint az iskolák, kórházak, utak, stb., jelentős mennyiségű pénzt és erőforrást igényelnek, a központi költségvetés bevételi oldalán azonban nincs ilyen arányú növekedés" - jegyzi meg a jelentés.

Egy másik dolgozat, melyet az ActionAid készített "Ki küzd az éhezés ellen igazán?" - címmel, egy nappal azelőtt jelent meg, hogy a világ vezetői összegyűltek megbeszélni az MDG megvalósulásának eddigi eredményeit. Ez a dolgozat Kenyát a huszonnyolc fejlődő ország közül tizenhatodiknak rangsorolja az első MDG elérését illetően, 37 %-os eredménnyel, mely 2-es osztályzatnak felel meg.

"Az általános éhínség kismértékű visszaszorulása ellenére - melyet az esők tavaly év végi visszatérése okozott - az ország szánalmasan nem halad az MDG 1. céljainak elérésében." - mondja ki a dolgozat. Az első Millenniumi Fejlesztési Cél (MDG 1) a szélsőséges szegénység és az éhezés elleni küzdelmet tartalmazza.

Mwai Kibaki kenyai elnök megfogadta, hogy kormánya több forrást fog elkülöníteni az életminőség javítását célzó programokra, és felgyorsítja az Millenniumi Fejlesztési Célok elérését. Mindazonáltal csak az idő fogja tudni megmutatni, hogy ezek a kezdeményezések milyen eredményekre vezetnek az MDG megvalósításának 2015-ös céldátumáig.

 Other Language Versions

SNS logo
  • Website Design