print logo

Straatkrantverkopers wereldwijd: Emma

 Street News Service 30 September 2019

Elke maand laat Street News Service een straatkrant verkoper uit een ander deel van de wereld zien. Deze maand staat Emma in de schijnwerpers, verkoopster van The Big Issue Australia in Melbourne (531 Words) - By Peter Ascott

Share

Worldwide Vendor Spotlight

 Big Issue Australia vendor Emma. Photo: James Braund

De zaken die iemand in Australië naar de straat drijven - verlies van baan, ziekte, een beëindigde relatie - kunnen snel gaan. Een verkoper een stek op straat bieden, als onderdeel van het lange proces van re-integratie, is het resultaat van het harde werk van verkoper ondersteuning medewerkers: officiële toestemming verkrijgen voor elke stek, training en ondersteuning van verkopers, tijden boeken, magazines verspreiden.

Maar daar stop het nog niet. De meer kwetsbare verkopers - of eenieder die het wil, eigenlijk - kan verkopen via het "The Big Issue at Work' program. Emma uit Melbourne is een verkoopster die hierdoor gedijt, met dank aan haar eigen betrouwbaarheid en een beetje proactieve gemeenschapshulp van een groot advocatenkantoor.

"Ik kom het kantoor om 11 uur binnen, pak de magazines, en ga dan naar Freehills in Collins Street. Zij hebben een bibliotheek boven, en geven mij een lunch. Ik eet mijn lunch en begin te verkopen - ik heb dit nu de afgelopen twee jaar zo gedaan."

"Ik ging drie of vier jaar lang twee keer per week naar het Carlton Learning Centre, om wiskunde en Engels te leren - grammatica, schrijven voor openbare debatten. Mijn wiskunde is een soort van ….(lacht), maar ik kom er wel! We hebben geen toetsen, maar wel opdrachten."

"We gingen op excursie naar het kantoor van The Big Issue in Melbourne, en ik dacht, 'Hé, dit zou een goed baantje voor mij kunnen zijn.' Toen ik net begon verkocht ik op straat, waar het maar kon. Zelfs nu vind ik het soms leuk om op straat te verkopen, maar het is niet makkelijk omdat de mensen altijd haast hebben.

"Kristie en Gemma (verkoper ondersteuning managers) waren op zoek naar iemand om in dit advocatenkantoor te verkopen, en toen dachten ze aan mij. Het leek mij fantastisch en ik had er wel oren naar. Het is één dag in de twee weken."

Het voordeel van Emma in Collins Street gaat verder dan haar verkopen: Freehills is niet alleen een lunchvoorzienig en een zekerheid wat kopers betreft, de medewerkers nemen ook de tijd om Emma te helpen met haar opdrachten en biedt daarmee het soort doorlopende contact en aanmoediging die alle verkopers krijgen van hun vaste klanten. En natuurlijk, bloemen en taart op hun verjaardag.

Op het gebied van de taart is Emma zelf ook een expert. "In het weekeinde ga ik waarschijnlijk naar de film of ik bak een tart . . . ik woon bij mijn oom, omdat mijn ouders op het platteland wonen en er daar weinig baantjes zijn. Ik kook thuis wat er maar in de kastjes te vinden is. Ik kan het me niet veroorloven om altijd maar naar de supermarkt te gaan, dus dan ga je denken. "Hmmmm, eens zien wat er in de kastjes staat en hussel het door elkaar, zelf verzinnen . . . '

"En ik ga graag naar de footy wedstrijden (Australian football), om mijn team Geelong te zien. Ik ga naar een paar wedstrijden per jaar met mijn oom - hij houdt van zijn footy."

Vertaald door: Elco van Groningen

 Other Language Versions

SNS logo
  • Website Design