print logo
  • Username:  
    Password:  

Rádióüzenet segít megelőzni a maláriás haláleseteket

 INSP 27 April 2019

Ki ne szeretné elalvás előtt egy népszerű híresség hangját hallani? Szenegálban a szülők és gyermekeik minden éjjel harminc másodperces rádióüzeneteket hallhatnak. De sztárpletykák helyett ezek arra figyelmeztetnek, hogy a családok tegyék fel a szúnyoghálókat, mielőtt ágyba bújnak. (684 Words) - By Amanda Fortier

Share

SNS_Malaria

 Senegalese women with mosquito nets. Photo courtesy of Malaria No More

Esténként, lefekvésidőben, a szenegáli zenész szupersztár, Youssou Ndour hangja szólal meg az ország rádióadóiban.

"Este kilenc óra van," - énekli a helyi wolof nyelven. "Ön és családja biztonságban van ma este a szúnyoghálók alatt?"

A NightWatch (Éjszakai Őrség) kampányt - az ország első ilyen interaktív médiaprojektjét - tavaly szeptemberben indította a nemzetközi Soha Többé Malária (Malaria No More) segélyszervezet és a Lalela Projekt. Az ötlet, hogy esténként társadalmi célú üzeneteket közvetítsenek, Amerikában született a '80-as években, amikor a szülőket figyelmeztették, hogy óvják gyermekeiket éjszaka. A Fanaan Jamn (aludj békésen) szenegáli kampányhoz csatlakozott az ország egyik legfontosabb telefonszolgáltatója, a TIGO is. Ők minden nap szöveges üzenetet küldenek ötvenezer felhasználójuknak országszerte, figyelmeztetve őket a szúnyoghálók felszerelésére lefekvés előtt.

A malária továbbra is az öt év alattiak első számú halálozási oka Afrikában. Minden 45 másodpercben meghal egy gyerek ebben a megelőzhető és kezelhető betegségben. Az öt év alattiak halálozásának kétharmaddal csökkentése 2015-ig az ENSZ egyik Millenniumi Fejlesztési Célja. Szenegálnak az eddigi erőfeszítéseken túl is van még e téren tennivalója.

A szenegáli Nemzeti Maláriakezelő Program helyettes vezetője, Dr. Diouf szerint a legújabb kutatások harminc százalékos csökkenést mutatnak a gyermek haláleseteket illetően 2005-óta. Akkor ezer élve született közül 121 gyerek halt meg öt éves kora előtt, 2008-2009-ben ez a szám 85-re csökkent.

"Azt gondoljuk, hogy a malária-megelőző munkánknak nagy hatása van a gyermekhalandóság csökkenésében" - magyarázza Dr. Diouf. "A háztartások nyolcvanöt százaléka rendelkezik legalább egy szúnyoghálóval. De az impregnált szúnyoghálót csak a családok 45 százaléka feszíti ki az öt éves, vagy fiatalabb gyermekek fölé, és mindössze a családok 48 százalékában védik így az állapotos nőket. Ebből is látható, hogy még sok tennivaló vár ránk."

A NightWatch kampány kísérleti jelleggel, egy évig fut, és beszervezte az ország legnagyobb hírességeit és közéleti figuráit. A helyi futballisták, vallási vezetők és zenészek, - mint AKON, Viviane és a már említetett Youssou Ndour, - nagy szerepet játszanak a kampány sikerében. A múlt évben Ndour együttműködött a Soha Többé Malária szervezettel, hogy megcsinálják a világ számos országában népszerű énekes tehetségkutató show, az American Idol szenegáli változatát. A sztár a malária elleni szervezettel együtt indította el az országos énekversenyt, amit a szúnyoghálók terjesztésével is összekapcsoltak.

Ezen az eseményen Ndour hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a malária elleni kampányok kulturálisan is kötődjenek a helyi viszonyokhoz.

"Amikor fehér emberek jönnek beszélni a maláriáról, van egy kulturális szakadék… Ha a helyi emberek helyiekre figyelhetnek, szerintem az nagy változást okoz. Amikor mi szólunk hozzájuk, azt megértik. Amikor a maláriáról beszélünk, értjük egymás szavait, és ez más hatást eredményez."

Youssou Ndour már régóta az afrikai malária ellenes harc nemzetközi szóvivője, és igen nagy befolyása van szülőhazájában.

"Itt Szenegálban Youssou Ndour nagyon népszerű figura," - mondja Yacine Diop Djibo, a Soha Többé Malária szenegáli országos igazgatója.

"Ő az életünk részévé vált az elmúlt harminc évben, hiszen nagyon, nagyon sok népszerű dalt írt és énekelt. Közkedvelt és mindenki által ismert személy, ezért mi is egyik legfontosabb célunknak tekintettük, hogy bevonjuk a kampányba. Sok felmérés szerint ő egy olyan sikeres példakép, akire odafigyelnek az emberek, akinek adnak a szavára."

A többféle média kombinálása, a rádióüzenetek, zene, és SMS-ek is azt a célt szolgálják, hogy hatékonyan informálják a közösséget a malária megelőzéséről.

A Lalela projekt alapítója, Andrea Kerzner a művészet és a kultúra segítségével próbálja talpra állítani a szélsőséges szegénységben élőket. Stábjával Afrika számos országában dolgoznak, hogy ötleteket, elképzeléseket találjanak az összetett problémák megoldására.

"Kreativitással, kreatív módszerekkel érzelmileg tudunk kapcsolatba lépni az emberekkel, - mondja Andrea Kerzner. "Ha kreatív módon vonunk be embereket, akkor sokkal mélyebb szinten értik meg a mondanivalónkat. Úgy érezzük, a művészet hatalmával megragadjuk az emberek figyelmét, gondolkodásra késztetjük őket, ami sokkal inkább megváltoztatja viselkedésüket, mintha csak észérvekkel dobálóznánk és megmondanánk az embereknek, mit tegyenek, vagy mit ne tegyenek."

A NightWatch kampányt idén nyáron Kamerunra is kiterjesztik, ezzel egy időben 8,6 millió szúnyoghálót akarnak eljuttatni az ország lakosságához.

Photo caption:
Szenegáli asszonyok szúnyoghálókkal. A Soha Többé Malária szervezet fényképe

 Other Language Versions

SNS logo
  • Website Design