print logo

Annie Lennox besøker gateavis i Malawi

 Street News Service 18 February 2019

Popstjernen Annie Lennox ble i februar bergtatt av gateavisselgere som opptrådte for henne på kontoret til The Big Issue. Besøket i den malawiske hovedstaden var en del av hennes første tjenestereise som utsendt fra det skotske parlamentet. (802 Words) - By Lameck Masina og Danielle Batist

Share

SNSEU_annielennox_malawi_ 1

Annie Lennox and The Big Issue Malawi's executive director Omega Chanje look at recent issues of the magazine. Photo: Davison Makhole

SNSEU_annielennox_malawi_ 2

The Big Issue Malawi vendors welcome Annie Lennox to the magazine’s Blantyre office. Photo: Davison Makhole

SNSEU_annielennox_malawi_ 3

The Big Issue vendors and staff with Annie Lennox. Photo: Davison Makhole


Henvendt til gateavisselgere og hjelpearbeidere uttalte Lennox at "jeg synes dere gjør en fantastisk jobb. Denne gateavisen har forandret menneskers liv på grasrotnivå. Innsatsen organisasjonen deres legger i på toppen sildrer nedover til selgerne, og det er veldig viktig."

Magasinet, som ble etablert med støtte fra den Glasgow-baserte, veldedige organisasjonen the International Network of Street Papers (INSP), har siden lanseringen i 2009 gjort det mulig for 400 hjemløse og vanskeligstilte å tjene til livets opphold. Bladet er finansiert av skotske myndigheter, blir utgitt med et opplag på 1500 eksemplarer annenhver måned, og selges på gaten i Blantyre, Lilongwe, Mzuzu, Zomba og Mangochi.

"Vi er svært stolte av The Big Issue Malawi for jobben de gjør for å få fattige og hjemløse bort fra gaten og inn i arbeid. De skotske myndighetene har vært en enorm tilhenger av partnerskapet mellom INSP og The Big Issue Malawi, og deres bidrag til vårt arbeid med bekjempelse av fattigdom i Malawi har vært betydelig. Annie Lennox' vellykkede besøk i dag vil i de kommende årene bare bidra ytterligere til å bekrefte den viktige jobben The Big Issue Malawi gjør," sa INSPs administrerende direktør Lisa Maclean.

Etter å ha fått omvisning på distribusjonskontoret til The Big Issue Malawi, inviterte Lennox selgere til å synge sanger sammen med henne. "Musikk er et utmerket verktøy for å sende folk beskjeder. Det er et internasjonalt språk", sa hun. Med henvisning til hennes egen SING-kampanje mot HIV og aids uttalte hun videre at "når du kommer til et hvilket som helst afrikansk land, så er det første som skjer at folk synger. Vi gjorde det i dag, og når vi drar videre til andre steder, kommer det til å skje igjen. Det er derfor jeg valgte å kalle kampanjen min SING."

Lennox har lang erfaring med kampanjevirksomhet, og under hennes siste besøk i det afrikanske landet Malawi ble hun ble vitne til positive endringer når det gjelder forebygging av HIV og aids. "Kampanjen min handler om å snakke, om [å skape en] dialog, fordi dette handler om å bekjempe et stigma. Å tie kan få et dødelig utfall, men store endringer er i ferd med å skje i Malawi. Jeg har vært på steder der ting er svært forskjellig nå fra hva de var for ti år siden."

"Jeg har besøkt landsbyer der mennesker med HIV og aids for ti år siden ville blitt kastet ut. Istedenfor har stammehøvdinger nå begynt å ønske folk som er smittet av HIV velkommen til fellesskapet - og støtter dem fremfor å fornekte og ekskludere dem. Stigmaet er langsomt i ferd med å bli redusert."

Malawi er blant verdens minst utviklede land. Majoriteten av unge, urbane voksne leter etter jobber som ikke finnes, og mange ender ofte opp med å bo på gaten. Ettersom hjemløshet ofte blir forbundet med tigging, prostitusjon og hiv er stigmaet omkring hjemløshet enormt. Dette fører ofte til at de hjemløse ekskluderes fra resten av samfunnet. The Big Issue Malawi prøver å gjøre noe med disse problemene.

Mens hun snakket om problemene landet fremdeles sliter med, roste Lennox gateavisens innsats: "Dette er reell forandring på grasrotnivå, og jeg har blitt veldig oppmuntret av det dere har gjort. Alle kan gjøre noe [for å skape endring]. Jeg er bare én person, og jeg gjør så godt jeg kan. Sammen kan vi inspirere andre mennesker til å begynne å fokusere og bli engasjerte."

Administrerende direktør for The Big Issue Malawi, Omega Chanje-Mulwafu var "svært fornøyd" med besøket av den skotske kjendisen, og hevdet at hennes oppmuntrende tale "kommer til å øke selgernes moral".

Sara Sangaya er en av gateavisselgerne i Blantyre. "Jeg er en enke som tar seg av foreldreløse barn, og jeg får mange av mine behov dekket ved å selge magasinet på gaten. Selv om jeg ennå ikke tjener nok penger til alle nødvendigheter, er jeg sikker på at jeg kan gjøre store fremskritt med hjelp av The Big Issue Malawi."

Ordstyrer ved Det skotske parlamentet, Alex Fergusson, ledsaget Lennox på deler av hennes Malawi-besøk. Presidenten av Skottlandavdelingen til Det britiske samveldets parlamentære forening (Commonwealth Parliamentary Association Scotland Branch - CPASB) uttalte at han var "meget imponert" over innsatsen til skotske og lokale NGOer på grasrotnivå i landet.

Bare timer etter at han returnerte til Skottland, sa han at "fattigdommen du møter når du besøker et land som Malawi er på et helt annet nivå enn hva vi har her i Skottland. Problemene er enorme, men jeg innså likevel at ved å gjøre bare litt, kan man oppnå en hel del."

"Vi besøkte mange prosjekter støttet av skotske foreninger og organisasjoner. Sjefssykepleieren vet et sykehus vi besøkte hadde tårer i øynene da hun fortalte oss om hvor mye barnedødeligheten har sunket siden åpningen av en ny avdeling. Sånt gjør inntrykk. Annie [Lennox] og jeg er begge overbevist om at det fortsatt er behov for støtte i Malawi, og vi ønsker å gi følgende oppfordring til menneskene i Skottland: "Ikke stopp å gjøre det arbeidet dere gjør. Det utgjør en betydelig forskjell."

 

Oversatt fra engelsk av Iselin Rønningsbakk

 Other Language Versions

SNS logo
  • Website Design