print logo
  • Username:  
    Password:  

Miljoenen kijken naar hiv-soap Herkenning in ‘Soul City’

 INSP 23 February 2019

Soapseries zijn ook in Zuid-Afrika razend populair. Eén ervan probeert kijkers een dringende boodschap mee te geven zonder met het vingertje te wijzen. (759 Words) - By Elles van Gelder

Share

SNSEU_soulcity_ 1

A scene from Soul City. Photo: Soul City Institute

SNSEU_soulcity_ 2

A scene from Soul City. Photo: Soul City Institute

SNSEU_soulcity_ 3

A scene from Soul CIty. Photo: Soul City Institute


De Zuid-Afrikaanse Portia is net bevallen van zoontje Simphiwe. Kort erna gaat ze dood. Moeder en kind zijn seropositief, verpleegster Zanele wil weten wie de vader is. Na een zoektocht komt ze erachter dat Portia is verkracht door Duncan. Hij is de vader van Simphiwe. Wat nu?

Een verhaallijn van een van de afgelopen seizoenen van de soapserie Soul City. Iedere week zappen zo'n vier miljoen Zuid-Afrikanen naar de soap in afwachting wat er met de sterren gaat gebeuren. Het seizoen dat net is afgelopen was vooral gericht op alcoholisme en drinken met mate. Soul City verpakt morele lessen op een spannende manier.

Soul City is het geesteskind van artsen die in een kliniek in de sloppenwijk Alexandra bij Johannesburg werkten. Steeds weer zagen ze patiënten terugkomen met dezelfde problemen, zegt Bongani Ndlovu van het Soul City Instituut, de gelijknamige organisatie die de soap maakt, op zijn kantoor in Johannesburg. Hiv en Aids staan op nummer één. De artsen wilden iets aan preventie doen maar op een creatievere manier dan via posters en folders.

De soap is een van de grote successen op het gebied van het zogenoemde 'edutainment'. De filosofie van edutainment is dat je het publiek belangrijke informatie meegeeft via vermaak. Laten leren zonder je doelgroep te vervelen. Edutainment kan via stripboeken, computerspelletjes, films, radioprogramma's en tv. Het is een methode die steeds meer organisaties gebruiken om hun boodschap over te brengen.

'Soms krijgen we het script terug van de schrijvers en zit er te veel informatie in en niet genoeg drama', zegt Ndlovu. 'We zijn ons ervan bewust dat elementen als intrige en jaloezie het succes van de serie zijn. Als we alleen met onze vinger gaan wijzen dan zetten de kijkers de tv uit.'

In Zuid-Afrika wedijvert Soul City om de hoogste kijkcijfers met een gelikt drama over flitsende reclamebureaus met veel bling-bling. Waar de bling-bling-variant de meeste kijkers laat wegdromen naar een luxer leven, geeft Soul City een wereldbeeld dat bij veel Zuid-Afrikanen herkenning oproept.

De afgelopen jaren heeft de soapserie veel belangrijke thema's aangekaart. Een daarvan was het hebben van meerdere sekspartners en hoe het hiv-virus zich snel kan verspreiden bij onveilige seks. Een onderzoeksteam van het Soul City Instituut toonde aan dat het hebben van meerdere partners vrij gangbaar is in Zuid-Afrika: 36 procent van de mannen in Zuid-Afrika heeft meerdere partners, tegen 21 procent van de vrouwen. Bij jongeren tussen de 15 en 19 jaar ligt het percentage nog hoger

Momenteel zijn de scriptschrijvers begin met een nieuwe serie. Daarin gaat het onder meer over dat je tijdens een zwangerschap op controle moet in het ziekenhuis en dat besnijdenis het risico op hiv voor mannen kan verkleinen.

De Zuid-Afrikaanse acteur David Dennis speelde een paar seizoenen geleden de seropositieve Sol. Een controversiële rol in een land waar op het aidsvirus nog steeds voor een stigma rust. 'Mijn karakter werd de outcast van de gemeenschap', vertelt de 48-jarige Dennis. 'Sol verloor zijn baan, vriendin en familie omdat hij hiv-positief is. Dat zie je in het echte leven ook. Door Sol deel te maken van het leven van miljoenen mensen, zorgen we voor bewustwording in Zuid-Afrika.'

Het insituut heeft ook een kinderserie Soulbuddyz om via drama een jonger publiek te bereiken. Deze serie gaat om een groep kinderen en de zaken waar ze mee geconfronteerd worden in hun leven zoals Aids, sex en misbruik.

Evaluaties van Soul City laten zien dat de tv-serie en de andere producten van het Soul City Instituut zoals publicaties in kranten en radio programma's effect hebben. Onderzoek uit 2007 laat zien dat 87 procent van de volwassen bevolking van Zuid-Afrika, 25,6 miljoen mensen, door het Soul City Instituut werd bereikt. Bijna 20 procent meer mensen zou nu willen zorgen voor iemand met hiv. Het aantal mensen dat zich liet testen steeg 7 procent en 8 procent meer mensen gebruikte een condoom.

Soul City-fan Matsiko kijkt uit naar de nieuwe afleveringen. Ze woont in een arme wijk nabij Johannesburg. 'Ik kijk samen met mijn 7-jarige dochtertje', vertelt de alleenstaande moeder. 'Ze kan er niet vroeg genoeg bij zijn. In de soap zien we ons echte leven. Mannen die te veel drinken, vreemdgaan of hun vrouw slaan. De acteurs vertellen ons we daarmee moeten omgaan. Hoe we ons lot in eigen handen kunnen nemen.'

 Other Language Versions

SNS logo
  • Website Design