print logo
  • Username:  
    Password:  

Kockázatos üzletek Zambiában

 INSP 05 January 2019

Zambiában a lakosság majd 70 százaléka kis és közepes méretű vállalkozásokban dolgozik. De Samba Yonga riportjából kiderül, hogy a gazdaság ezen kulcsfontosságú ágazata küszködik a szükséges finanszírozás hiánya miatt. (1123 Words) - By Samba Yonga

Share

SNS_ Risky business in Zambia_ HUN

 Kereskedő a Zambiai-Zimbabwei határnál. Hivatalosan is vállalkozóvá válni sok zambiai számára nehéz feladat, főleg a finanszírozási lehetőségek hiánya miatt. Fotó: DFID

Egy nemrég kiadott jelentés szerint a Zambiai kis és közepes vállalatok több mint 90 %-a számol be pénzhiányról.

A tanulmány elkészítése része volt a Zambiai Kis és Közepes Vállalkozások Kamarája (Zambia Chamber os Small and Medium Business Associations, ZCSMBA) által megvalósított, és az USA Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID) által támogatott projektnek, mely kapacitás-bővítéssel, hálózatépítéssel, és üzleti tanácsadással segíti országszerte több mint kilencven üzleti szervezet, kamara működését. A jelentés szerint az új vállalkozások beindulása gyakorlatilag leállt, hiszen a megkérdezettek 95%-a képtelen hozzájutni annyi működő tőkéhez, amely lehetővé tenné a növekedést.

Ahogy a világ valamennyi gazdaságában, - és különösen a fejlődő országokban - a kis- és középvállalati szektor (KKV) sikere létfontosságú Zambia számára.

A Zambiai Fejlesztési Ügynökség (ZDA), a beruházásokért és fejlesztésért felelős kormányszervezet októberi jelentése alapján a kezdő vállalkozások működési költségeinek az előteremtése a legnagyobb kihívás a KKV szektor számára.

A hitelfolyósítók egész egyszerűen túl kockázatosnak tartják a KKV-k hitelezését - magyarázza Cornelius Mushili, a Blue Financial Services, Zambia egyik vezető pénzintézetének hitelelemzője.

"Elégtelen pénzügyi háttér, alacsony forgalom és megtérülési ráta. Ezek a hitelezés legfontosabb akadályai. Bármennyire szeretnénk pénzügyileg is támogatni a szektor növekedését, biztosnak kell lennünk abban, hogy az üzleti tervben szereplő számok teljesíthetőek" - teszi hozzá.

A ZCSMBA adatai azt mutatják, hogy az új vállalkozások 95%-át saját erőből, vagy magánkölcsönökből indították.

Abban a több mint 20 kerületben, amelyben a ZCSMBA működik, körülbelül 200,000 bejegyzett vállalkozást fognak össze, melyeknek háromnegyede családi vállalkozás. 90%-uk kevesebb mint 10 éve működik, tehát döntő részük fiatal, első generációs vállalkozás. A KKV szektor ezen fiatal tagjai vannak leginkább kitéve a csőd veszélyének

Harmincévnyi gazdasági pangás után, ebben az évtizedben a Zambia gazdaság GDP-je átlagosan 4,8%-al növekedett, amely főleg az építőiparnak, a bányászatnak és a mezőgazdaságnak köszönhető.

Egy mostanában látható kormányzati hirdetés alapján az éves exportbevétel meghaladta az 5,6 milliárd dollárt.

Mindazonáltal ezt a bíztató fejlődést számos tényező veszélyezteti, amelyek megakadályozhatják a további előrelépést. Ezek elsősorban az energiaproblémák, az infrastrukturális hiányosságok, és a kulcságazatokban elmaradt intézményi reformok.

A legfontosabb természetesen az energiahiány, de a KKV-k többségének ugyanilyen nagy problémát jelent, hogy a vidéki területeknek csak 28%-án érhető el a mobiltelefon hálózat. Bár voltak tervek arra vonatkozóan, hogy a 2009-ig elérjék a lakosság 77%-os lefedettségét, de ezen a területen is nagyon lassú a fejlődés. A nagy területen szétszórtan élő lakosság, az alacsony népsűrűség miatt az infrastrukturális beruházások nagyon drágák, és lassan térülnek meg.

Penias Chabwela, a ZCSMBA koordinátora szerint a KKV szektor fejlődése és növekedése érdekében a közgazdászok arra bíztatják a pénzügyi szektort, hogy tegyék könnyebben, gyorsabban elérhetővé a forrásokat.

Ahogy a felmérés adatai is bizonyítják, ez a szektor foglalkoztatja a munkaerő 70%-át és a különböző adók és díjjak befizetésével jelentősen hozzájárulnak az államháztartás bevételeihez. A külkereskedelemben is jelentős szerepük van, árukkal és szolgáltatásokkal segítik a gazdaság más szektorait, mint az építőipar, vagy a turizmus, amellyel óriási szerepük van a gazdaság egészére.

Chabwela rámutat arra is, hogy a KKV szektor fejlesztése az egyik járható útja a nyomor csökkentésének, és a háztartások életminőségének javításának.

"Ezért lenne logikus, ha a szektor kapacitásbővítése nagyobb szerepet kapna."

"Pillanatnyilag a ZCSMBA olyan kisvállalkozásoknak nyújt nélkülözhetetlen támogatást, melyeket a pénzintézetek túl kockázatosnak minősítenek. Kezesként segítjük hitelhez jutni azokat, akik fejleszteni szeretnének. Az az elképzelés, hogy olyan optimális szintre fejlesszük a vállalatokat, amelyen önfenntartó módon, kifizetődően tevékenykedhetnek."

De a jelenlegi gazdasági környezet szinte megbénítja a vállalkozásoknak, ahogy azt az Internationál Technical Express Shoe Munaufacturers cipőgyár példája is mutatja.

Ez egy tipikus zambiai KKV, melyet a tulajdonos, William Chisoko alapított. Mesésen jó ötlet volt részéről a cipőgyár alapítása, miután felismerte, hogy a nehézipar nem jut elegendő biztonságos munkacipőhöz.

Egy kormányzati alapból kapott tőkeinjekcióval kezdte el a gyártást, és hamarosan már nemcsak a helyi bányavállalatokat látta el bakancsokkal, de a Kongói Demokratikus Köztársaságba és Malawiba is szállította termékeit.

Ez elméletileg olyan siker, amely nagy vagyonhoz juttathatná a vállalkozót. De a valóságban el kell ismernie, hogy folyamatosan küzdenie kell a talpon maradásért, profit pedig alig keletkezik.

Az elmúlt két évben a termelési költségek megkétszereződtek, és a folyamatosan növekvő igények azzal fenyegetik, hogy nem fogja bírni az iramo

"Folyamatosan kapom a megrendeléseket, de egyre nehezebb kiszolgálni az igényeket. Egyszerűen meggyilkolnak az alapanyagok árai. A bőrön kívül minden hozzávalót külföldről kell beszerezni, és a magas kormányzati import-adók megeszik a hasznomat."

"Sok elektromosságot használok és az elmúlt néhány évben a villanyáram ára nagyon megnőtt, minden költségem emelkedik. Munkaerőhiánnyal küzdök, nincs elég alkalmazottam, mégis épp most kellett megválnom négy dolgozótól, mert nem tudtam őket kifizetni" - magyarázza William Chisoko.

A House to Home ingatlanfejlesztő vállalatnál gyakorlatilag ugyanez a helyzet. A tulajdonos, Raphael Bwalya, a viszonylag nagy ingatlanpiac ellenére hét éve küzd a fejlesztési tervei megvalósításával, mert nem jut elegendő pénzhez.

Az volt a terve, hogy banki kölcsönből lerobbant házakat venne a divatosabb lakóövezetekben, majd a felújítást követően haszonnal adná őket tovább.

A jól felépített üzleti terve ellenére a bankok és pénzintézetek ugyanazokkal az indokokkal utasítják vissza hitelkérelmét: a cég nem elég nagy, és ezért a hitelezés túl kockázatos.

"Egyetlen szóval tudnám csak jellemezni a Zambiai üzleti helyzetet: Nehéz" - mondja.

"Próbálkoztam a bankoknál, vittem egy átlátható üzleti tervet, felajánlottam biztosítékokat, teljesítettem a feltételek hosszú listáját, és továbbra is elutasítanak."

"Azt mondják, jónak tűnik az üzleti elképzelésem - csak nem kockáztatják, hogy hitelt adjanak hozzá."

"Hogyan akarjuk fejleszteni a vállalkozásokat, ha ilyen szigorú szabályokkal szembesítjük őket?"

A világ országait összehasonlító Fejlettségi Index legfrissebb, 2010-es kimutatása alapján Zambia hátrébb csúszott a lakosság életminőségét mutató listán, melynek fő okai a gazdaság egysíkúsága, a rossz vezetés és az alapvető cikkek magas ára.

A gazdasági fejlődés és a stabil életszínvonal lenne a középosztály növekedésének kulcsa, de sokak vélekedés szerint, ha nem könnyítik a finanszírozási problémákat, akkor a középosztály a jelenlegi alacsony inflációval sem tud megbirkózni, és sokan lecsúsznak.

Ha folytatódik a jelenlegi tendencia, 2015-re a szegények aránya 35% alá csökkenhet, bár ha a KKV szektor - mely sokak számára kitörést biztosít a szegénységből - továbbra sem jut könnyebben tőkéhez, akkor a 35%-os arány vágyálom maradhat.

Mark Mushili parlamenti képviselő is elismeri a nehézségeket:

"A sok nyilatkozat a gazdasági növekedésről egyáltalán nem érződik a szegények helyzetén. Kevés a ténylegesen megvalósított fejlesztés."

"Az infláció 8%-os, de ha a hitelkamatokat és a lakhatási költségeket vizsgáljuk, akkor ennek a háromszorosát kapjuk. Emiatt a szegények, és a KKV szektor képtelen beruházásokat eszközölni, vagy a már felvett hiteleket visszafizetni."

Költői kérdése tükrözi az ország lakosságának érzéseit: "A gazdasági fejlődés és az életszínvonal a középosztály képződésének motorja, de mire jó az alacsony infláció, ha a középosztály nem tud beruházni? Mire jó a sok exportbevétel, ha a lakosság ennek nem látja hasznát?"

 Other Language Versions

SNS logo
  • Website Design