print logo
  • Username:  
    Password:  

Lusankai szemétlerakó – a kolera tenyészterülete

 INSP 24 January 2019

A legyek rajzása a halmokban álló szemét körül megszokott látvány Lusakában, Zambia terjeszkedő fővárosában. A városban keletkező hulladéknak kevesebb, mint felét gyűjtik össze. A maradékot elégetik, elássák az udvarokon, vagy illegális szemétlerakókba kerül, amelyek tovább növelik a kolera és más betegségek kockázatát. (1161 Words) - By Jorrit Meulenbeek

Share

SNS_EU_Lusaka_wasteland _4

Scavengers looking for recycling materials at Lusaka's only official dump site. “I come here every day. Chinese businessmen pay us for the materials we bring in.” Photo: Jorrit Meulenbeek

SNS_EU_Lusaka_wasteland _1

One of the overflowing sponsored bins, a result of the Keep Zambia Clean campaign. Photo: Jorrit Meulenbeek

SNS_EU_Lusaka_wasteland _2

A smoking dump site in Garden compound, just next to the road. Photo: Jorrit Meulenbeek

SNS_EU_Lusaka_wasteland _3

Walking past burning garbage has become an everyday experience for most Lusaka residents. Photo: Jorrit Meulenbeek

SNS_EU_Lusaka_wasteland _5

At the Chunga waste disposal site most waste remains on the surface, because the site management lacks excavators and other equipment. Photo: Jorrit Meulenbeek

SNS_EU_Lusaka_wasteland _6

Scavengers at the Chunga waste disposal site even cook surrounded by waste, while they look for recycling materials. Others come to look for expired food products that can still be used. Photo: Jorrit Meulenbeek

SNS_EU_Lusaka_wasteland _7

At the Chunga waste disposal site most waste remains on the surface, because the site management lacks excavators and other equipment. Photo: Jorrit Meulenbeek

SNS_EU_Lusaka_wasteland _8

Dirt piling up at the entrance of Chunga waste disposal site. Photo: Jorrit Meulenbeek

SNS_EU_Lusaka_wasteland _9

Garbage dumped by the roadside in Chawama compound, one of the areas where cholera emerges every year. Photo: Jorrit Meulenbeek

SNS_EU_Lusaka_wasteland _10

A popular illegal dumping site, just next to the railway in Chawama compound. Photo: Jorrit Meulenbeek

SNS_EU_Lusaka_wasteland _11

Just across from where people live and children play, residents of Chawama compound dump their trash in an abandoned quarry. Photo: Jorrit Meulenbeek


2007-ben, az akkori elnök, Mwanawasa elindított egy ambiciózus Tartsuk Zambiát Tisztán és Egészségesen kampányt. Három évvel később a program egyetlen látható eredménye az a néhány szemeteskuka, amelyet a Cairo utcában és a főváros néhány másik felkapott területén állítottak fel. De ez a kevés szemetes is rendszerint a pereméig van töltve, és szeméthalmokkal van körbevéve.

A legtöbb zambiai az út szélére üríti a szemetet. Senki sem szégyenkezik, amikor mások szeme láttára eldob egy palackot vagy dobozt. A szegényebb lakóövezetekben, és az üzleti negyed szélén is hétköznapinak számítanak a bűzölgő szemétkupacok. Ezek néha akkorára nőnek, mint egy igazi szeméttelep, mindössze néhány méterre onnan pedig emberek vásárolnak ennivalót.

"Az emberek csak lehúzzák az ablakot és kidobják az üveget az autóból" - mondja Ricky Mukube taxisofőr. "Néha még én is így teszek, bár tudom, hogy ez nagyon rossz." Ő már több környező országban is járt, és úgy gondolja, hogy a Zambiai szeméthelyzet az egyik legrosszabb. "Botswána sokkal tisztább. Ott, ha valaki szemetel az utcán, büntetést kell fizetnie. Mi itt, Zambiában még nagyon el vagyunk maradva."

Nyolc évvel ezelőtt, amikor a hulladékprobléma égetővé vált, a Lusakai városi tanács új cselekvési tervet hirdetett, melyben a szemétgyűjtésre magáncégekkel szerződött. Hirtelen kiderült, hogy a szemétszállításben pénz van. Az új módszer csodálatosan működött. Míg 2001-ben a szemét 8-15 százalékát gyűjtötték be, ez mára 40 % felé emelkedett.

Michael Kabungo, a Lusankai hulladékgazdálkodási művek környezeti menedzsere gyorsan bevallja, hogy ez a növekedés főleg a főváros gazdagabb lakóterületein érezhető. Ott laknak olyanok, akik hajlandóak is, és képesek is fizetni a szemétszállításért. A probléma azonban továbbra is fennáll a gyorsan növekvő város azon területein, ahol jellemzően szegényebb emberek élnek. "A magánszektor nem érdekelt a szolgáltatásban ezeken a területeken" - mondja Kabungo.

Kisebb, helyi vállalkozások próbálják betölteni ezt a rést. Kis összegért felbérelnek embereket, hogy ezeken a területeken talicskával összegyűjtsék a szemetet, és egy központi helyen összehordják. Innen a városi hulladékgazdálkodási művek szállítja tovább a kijelölt lerakóhelyre, és fizet a vállalkozásnak, minden megtöltött konténerért.

Az összegyűjtött szemét a Changa hulladéklerakóba, Lusaka egyetlen hivatalos szeméttelepére kerül. A helyzet itt sem ideális, bár a telep egy részét korábban fejlesztették. A zambiai környezetvédelmi hatóság nemrég beperelte a városi tanácsot a szeméttelep állapota miatt.

A környéken lakók ide járnak újrahasznosítható anyagokat keresni, és gyakran sajnos ennivalóért is. Az esős évszakban a bejárat annyira sáros, hogy a konténerszállító autók nem tudnak eljutni a lerakóhelyig, és arra kényszerülnek, hogy a bejárat környékén szabaduljanak meg terhüktől. Mivel az üzemeltetők nem rendelkeznek elég exkavátorral és más munkagéppel, a szemét nagy részét nem földelik el, hanem szabadon hagyják.

A lusakai hulladékhelyzet valóban aggasztó, de más területekkel összehasonlítva még mindig ragyogó, és követendő példa Zambiában, hiszen a legtöbb vidéki területen szinte semmilyen hulladékgyűjtés nem zajlik. De a Lusakai magas népsűrűség miatt itt halmozottan jelentkezik a probléma.

A rendkívüli meleg hónapjai után az esős évszak hoz egy kis felfrissülést, de a víz, a magas hőmérséklet és a halmozódó szemét kombinációja kiváló táptalajt biztosít a kolerának és más betegségeknek.

A kormány éppen a múlt hónapban jelentette be a kolerajárvány idei első kitörését Kanyamában és Chawamában, a Lusaka központjától nem messze fekvő zsúfolt elővárosokban. Mint sok helyen másutt, a csatornarendszer itt sem képes megbirkózni a csapadékmennyiséggel. Ehhez a sok szemát is hozzájárul, mivel az úszó szemét gyakran eltömíti a csatornákat.

"A kormány évről évre kitelepít embereket a veszélyes helyekről, a fertőzés elkerülése érdekében." - monda Irene Lungu a Zambiai Környezetvédelmi Hatóságtól. "Ez rengeteg pénzbe kerül, amit inkább arra kellene használni, hogy kezdjünk valamit a szeméttel."

Chimba Chileshe, Chawama egyik lakosa, nem aggódik túlságosan attól, hogy kolerát kaphat az utcán hullámzó szeméttől. "Ez csak akkor fordulhat elő, ha óvatlan vagy" - mondja. Ő is komoly problémának látja a hulladékkérdést, és mindennapos problémát okoz számára, hová ürítse a szemetet.

Szomszédaihoz hasonlóan most leginkább egy, a házak mögött ásott gödörbe horda a szemeteszsákokat. De ez hivatalosan tiltott, és az esős évszak alatt ennek ellenőrzése is gyakoribb. Egy másik népszerű lehetőség a hulladéktól való megszabadulásra eldobálni azt a vasútvonalak mentén. "Sokan tesznek így, de ha elkapnak közben, akár a rendőrségre is bevihetnek."

Kabungo, a hulladékgazdálkodási menedzser, és Lungu, a környezetvédő is egyetért abban, hogy a zambiai emberek hozzáállásának meg kell változnia. A lakosság hajlamos arra, hogy azt gondolja, a hulladék elszállítását a kormánynak kell megoldania ingyen, de ez a szolgáltatás is pénzbe kerül.

A probléma csak egyre égetőbbé válik, ahogy az emberek által használt szemétlerakók és gödrök sorra betelnek. - mondja Kabungo. Az emberek egyre inkább felismerik az egészségügyi veszélyeket, és ez arra készteti őket, hogy hajlandóak legyenek fizetni is a szemétszállításért. "Az esős évszakban az összegyűjtött szemét mennyisége jelentősen megnő, mert az emberek félnek a fertőzésektől."

"Talán nekünk is el kell kezdenünk fizetni a szemétszállításért" - teszi hozzá Chimba Chileshe. Tényleg ezt fontolgatja? Nevetve hozzáteszi: "Néha."

A valóság azonban az, hogy a legtöbb zambiai számára, akik a szegénységi küszöb alatt élnek, a hulladékszállítás kifizetése nem reális lehetőség. És mivel a kormány sem rendelkezik a szükséges erőforrásokkal ahhoz, hogy komolyan foglalkozzon a hulladékgyűjtés, hulladékkezelés problémájával, minden bizalmukat a helyi, közösségi kezdeményezésekbe vetik.

SIDEBAR:

Hulladékcsökkentés a kibocsátás oldalán

Mindegy, milyen sokat fáradoznak a hulladékgyűjtéssel, önmagában ez soha nem fogja megoldani Zambia szeméttel kapcsolatos problémáit. Ezért a kormányzat és más érdekeltek egy új területre fókuszálnak: a szemétbe kerülő anyagok gyártásának és felhasználásának csökkentésére.

Zambia ebből a szempontból is elmarad Afrikai szomszédaitól. Míg Ruandában gyakorlatilag törvényen kívül helyezték a műanyagzacskókat, és a Dél-Afrikai szupermarketekben is fizetni kell értük, a Zambiai boltokban szinte sportot űznek abból, hogy annyi ingyenes nejlonzacskót adjanak a vevőknek, amennyit csak tudnak, néha szinte minden árut külön szatyorba csomagolva. De úgy tűnik, ennek vége szakad, hiszen 2011 januárjától a parlament 10 százalékos adót vetett ki az importált műanyagtermékekre.

"Ennek következtében a vásárlóknak fizetni kell majd a zacskókért. És ezután rá fognak jönni, hogy nincs is szükségük igazán ezekre a szatyrokra. Mi nagyon elégedettek lennénk egy ilyen eredménnyel." - mondta Irene Lungu a környezetvédelmi hivataltól.

A hivatal már régóta sürgette ezt a szabályozást. Most arra törekszenek, hogy a zambiai termelők nagyobb felelősséget viseljenek termékeikért. A "Kiterjesztett Termelői Felelősség" nevű, eredetileg Svédországból származó módszer alapján a termelőket törvényi úton kötelezik, hogy kevesebb szemetet (pl.: csomagolóanyag) termeljenek, fejlesszék az újrahasznosítás lehetőségeit, vagy legalább anyagilag vegyenek részt az ártalmatlanításban.

Az ipari termelés hosszú távon is ösztönözheti az újrahasznosítást. A fémek újrahasznosítása jó példa erre. "Néhány évvel ezelőtt rengeteg fémhulladék volt a többi szemét között Lusaka környékén" - mondja Lungu. De mióta megnyílt itt a fémfeldolgozó üzem, már nehéz ilyesmit találni. Az emberek pénzt kereshetnek ha leadják a fémet, ezért összegyűjtik és behozzák.

Lungu szerint a törvényi szabályozás sok területen már megfelelő. "A szabályok papíron már rendben vannak, de a gyakorlati megvalósítás még mindig akadozik.

 Other Language Versions

SNS logo
  • Website Design