print logo
  • Username:  
    Password:  

Sudans urolige fortid

 INSP 01 July 2019

Sudan var under britisk-egyptisk styre mellom 1899 og 1956. Nord og sør var delt frem til 1946. I løpet av denne perioden foregikk det meste av utvikling i nord, og sør og andre perifere regioner, inkludert Darfur, var politisk og økonomisk marginalisert. (213 Words) - By Danielle Batist

Share

SNS_Sudan sidebar 1

A man stands on an abandoned bus on the road from Juba to Yei. Photo: Simon Murphy

Da landet fikk sin uavhengighet, fortsatte den islamistiske regjeringen i nord å forsømme sør, der befolkningen stort sett er kristen eller tilhører tradisjonelle religioner. Dette førte til den første borgerkrigen, som kostet en halv million mennesker livet.

En midlertidig fredsavtale ble inngått i 1972, men kampene brøt ut igjen i 1983. Da den andre sudanske krigen tok slutt i 2005, gikk den inn i historiebøkene som Afrikas lengste og blodigste borgerkrig. FN anslår at to millioner mennesker har blitt drept i konflikten, og at mer enn fire millioner har blitt tvunget til å flykte fra hjemmene sine.

En del av fredsavtalen i 2005 var et løfte om en folkeavstemning som skulle avgjøre om Sør-Sudan skulle bryte ut fra resten av landet. Denne folkeavstemningen fant sted i januar i år. Nærmere 99 prosent av velgerne stemte for uavhengighet. Den 9. juli vil Afrikas største land bli delt i to. Salva Kiir, tidligere leder for opprørerne i Sudan People's Liberation Movement (SPLM), vil bli den første presidenten i Republikken Sør-Sudan.

Oversatt fra engelsk av Iselin Rønningsbakk

SNS logo
  • Website Design