print logo
  • Username:  
    Password:  

Védd meg a lányod, vasald a melleit

 INSP 27 June 2019

„Kérlek Istenem, add, hogy a melleim eltűnjenek”. Joyce Forghab így imádkozott minden este az alatt a hónap alatt, amíg a mellvasalástól szenvedett. A sokkoló gyakorlat, melyet az anyák negyede folytat Kamerunban, azt a célt szolgálja, hogy visszafordítsa a nők külső nemi jellegeinek fejlődését. (2474 Words) - By Eva Fernández Ortiz

Share

SNS_breast_ironing 1

Ze Jeanne, a mother who ironed her daughters’ breasts. Photo: Eva Fernández Ortiz

SNS_breast_ironing 2

Joyceline Forghab, victim of breast ironing. Photo: Eva Fernández Ortiz

SNS_breast_ironing 3

Dr. Sinou Tchana, doctor whose mother tried to iron her daughter’s breasts. Photo: Eva Fernández Ortiz

SNS_breast_ironing

A woman walks down the streets of Yaounde, capital of Cameroon, where breast ironing is common practice in many family homes. Photo: Eva Fernández Ortiz


Joyce még csak nyolc éves volt, amikor a dráma elkezdődött. Az anyja fogott egy lapos követ és több percig forrósította a tűz fölött, amíg izzani nem kezdett. "Védte a kezét, mert tudta, hogy nagyon forró. Felkapta és a mellkasomhoz szorította, lenyomkodta a melleimet," - emlékszik vissza a most huszonöt éves Joyce. "Nagyon, nagyon fájdalmas volt… Kirohantam a házból. Szörnyű volt."

Joyce élménye nem egyedülálló Kamerunban. Megközelítőleg minden négy lányból egy szenved ettől a gyakorlattól gyerekkorában. A mellvasalás egy hagyományos rituálé, melynek során forró, lapos tárgyakat szorítanak a lányok növekvő melleire, hogy a fejlődésük leállítására kényszerítsék a szervezetet. Ezt általában a lány anyja, vagy nagynénje hajtja végre. A mellvasaláshoz leggyakrabban fából készült mozsártörőt, vagy lapos követ használnak, de más eszközök is szóba jöhetnek, mint a kókuszdió héja, őrlőkövek, merőkanalak, spatulák és kalapácsok. Mindet gondosan felforrósítják a lángoló szén fölött.

"A mellvasalás szokása egyidős Kamerunnal" - mondja Sinou Tchana kameruni nőgyógyász, a Kameruni Nőorvosok Szövetségének alelnöke. A kilencvenes évek elején, amikor a szövetség elkezdte bejárni Kamerun tíz térségét, hogy felmérjék azokat a szokásokat, amelyek hatással vannak a női szexualitásra, sokkolta őket a mellvasalás széles körű elterjedtsége az ország legtöbb területén.

"Megmagyaráztuk, hogy ez nem helyes, de az anyák és nagynénik elmondták nekünk, hogy szerintük az a normális, hogy amikor a mellek nőni kezdenek, le kell őket vasalni, hogy elkerülhessék a növekedését. Nem látják a veszélyeit annak, amit tesznek" - magyarázza Dr. Tchana.

Elterjedtség

Renata, egy nőszövetség Kamerunban, 2006-ban adta közre tanulmányát, mely szerint a mellvasalás két régióban különösen elterjedt: a Partvidéken 53 %, és az Észak-nyugati területen 31 %. A Renata szövettség tanulmánya arra is rámutatott, hogy a gyakorlat jobban elterjedt a keresztény és animista valláshoz tartozó délen (30-50 százalék), mint a többségében muzulmán északon (10 százalék). Bár a mellvasalás leginkább Kamerunban elterjedt gyakorlat, előfordul Bissau-Guineában, nyugat-, és közép-Afrikában, beleértve Csádot, Togót, és Benint.

Doktor Tchana gyakran találkozik klinikáján a rítus áldozataival és elkövetőivel egyaránt. Leggyakrabban az anyák fel sem ismerik, mit tettek leányaikkal. Visszaemlékszik egy asszonyra, aki nagyjából egy éve jelent meg a rendelésen, megbocsátásért könyörögve: "Bocsásson meg, doktornő, nem gondoltam, hogy ennyire fáj, de amikor megégettem magam, rájöttem, hogy véget kell vetni annak a szenvedésnek, amit én okozok a kislányomnak" - sírta. A nő éppen lánya mellét vasalta, amikor megégette a kezét. Ezért jött el a rendelésre.

"Amikor kiveszik a követ a tűzből, először az egyik mellet kezdik vasalni. Ennek a lánynak az esetében az egyik mell gyakorlatilag megsemmisült, a másik nem volt olyan szörnyű állapotban. De a fejlődés leállása mindkettőnél bekövetkezett. Most az egyik melle kisebb, mint a másik." - mondja Dr. Tchana.

A mellvasalás két, egymással ellentétes hatással lehet a női mellre. Egyrészt jelentősen, és maradandóan csökkentheti a méretet, így a lány mellkasa lapos marad. De ezzel ellentétes hatással is járhat: a mellszövet elpusztításával a mell egy zsák zsírrá válik, elveszítve izomzatát és formáját. Joyce esetében is ez történt.

"A melleim tönkrementek a vasalástól. A szülés sem változtatott ezen semmit. Nem élhetek melltartó nélkül; állandóan hordanom kell, még alváskor és szoptatáskor is." - mondja.

Dr. Tchana magyarázza: "Az igazán kis mellek azt bizonyítják, hogy a család a helyes technikát használta. Ez azt jelenti, hogy a kő nem lehet túl forró, és a melleket egyenletesen, mindenhol egyformán vasalják. Ha viszont rossz módszert használnak - nagyon forró követ, és gyorsvasalást - túlméretes mell és égési sérülés a következmény. Mindazonáltal minden esetben problémás a helyreállítás, ráadásul nagyon drága is, amit senki sem tud kifizetni"

A fájdalomtól és lelki traumától eltekintve, a mellvasalás rengeteg egészségügyi problémát okozhat a lányoknak. Számos kutatás alapján tályog, viszketés léphet fel, akadályozhatja a szoptatást, fertőzések, deformációk jelentkezhetnek, ciszták, szövetkárosodás, vagy mellrák is előfordulhat.

"Volt egy lány betegem, aki mellrákban halt meg huszonnégy éves korában. Akkor jelenhet meg a mellrák, ha a vasalás annyira intenzív, hogy elpusztítja a mellszövetet," - magyarázza Dr. Tchana.

Akkor miért?

Ezen orvosi bizonyítékok ellenére, miért szenvedi el a kameruni lányok egynegyede még mindig ezt a kínzást? Ze Jeanne, egy ötvenhét éves kameruni asszony, nyolcgyermekes anya, magyarázza az okot. "Amikor egy fiatal lány mellei elkezdenek nőni, a férfiak odajöhetnek és mind le akarják fektetni, tehát, ha segíteni akarod a lányt, hogy folytassa az iskolát, el kell végezni a mellvasalást" - mondja.

Nyugodtan üldögél otthonában a karosszékben, húsz percnyire Yaounde központjától. Lánya, Clarisse mellette fekszik a heverőn. Ze elmondja, hogy mindegyik lányánál elvégezte a mellvasalást, ha melleik túl korán elkezdtek fejlődni.

"Az ő esetében," - mondja Ze, rámutatva Clarisse-re, " a mellei már kilenc évesen elkezdtek nőni, tehát kénytelen voltam levasalni őket, hogy megállítsam a növekedést. Nem azért tettem, hogy tönkretegyem a mellét, hanem, hogy segítsek a lánynak" - állítja.

A kameruni nők több okkal is igazolják a mellvasalást. Eltekintve attól, hogy a szokás történelmileg mélyen gyökerezik a kultúrájukban, arra is használják, hogy elkerüljék a fiatal lányok és fiúk közti szexuális kapcsolatot. Azzal, hogy megóvják a lányok testét a nemi jellegek kifejlődésétől, az anyák azt akarják biztosítani, hogy lányaik szűziesek és tiszták maradjanak, és külsőre ne látszódjon, hogy nővé - potenciális anyává - váltak.

Az anyák félelmei nem teljesen alaptalanok. A tinédzserek korai szexuális kapcsolatai nem kívánatos terhességhez, nem biztonságos abortuszhoz, esetlegesen szexuális erőszakhoz és nemi betegségekhez vezethetnek. A növekvő mellek leégetése sok anya szerint sokkal jobb opciónak tűnik a fentieknél. Azért teszik, mert szeretik lányaikat, és gondjukat viselik. De működik?

A mellvasalás legtöbb fiatal áldozata szerint a művelet kegyetlenül fájdalmas. És szerintük ráadásul nem is zárja ki a szexuális érdeklődést.

"Nem ez a legjobb módja a terhesség elkerülésének, végül is egy hozzám hasonló is teherbe eshet. Én is házasság előtt szültem, tehát az én esetemben ez egyáltalán nem segített. Nekem ez (a szexuális tudatosság) a fejemben van. Ha az ember idősebb lesz, kétszer is meggondolja a kockázatokat" - mondja Joyce.

Ze anyuka másként látja a dolgokat. Hisz benne, hogy a mellvasalás megmenti lányait a nem kívánatos terhességtől azáltal, hogy nem néznek ki nőként időnek előtte. "A lányaim elfogadták a mellvasalást, mint a hagyományok részét. Amikor egy lány még fiatal, kockázatos számára, ha hagyjuk nőni a melleit. Veszélyes a jövőjére nézve. Ha véletlenül teherbe esne ebben a korban, a dolgok sokkal nehezebbé válnának számára a későbbiekben."

Bár Ze hisz abban, hogy legfiatalabb lánya, Clarisse egyetért a mellvasalással, a lány reakciója mást mutat. Amikor Clarisse-t kérdeztük, hogy a későbbiekben ő is így fog-e tenni lányával, nagy átéléssel válaszolja: "Nem fogok ilyet tenni a gyerekemmel."

A szexualitás témáját tabu övezi szerte Kamerunban. Sok lány, akinek levasalták a melleit, még azt sem tudja, miért tették ezt vele. "Kilenc éves korukban a lányok semmit sem tudnak a szexről, tehát én sem magyarázom el nekik. De amikor tizenegy éves korukban elkezdik kérdezgetni: "Miért csináltad ezt, amikor kilnc éves voltam?" Adok nekik némi magyarázatot." - mondja Ze.

Másrészről ott van Joyce, aki az első perctől kezdve magyarázatot várt, mielőtt a forró követ a mellkasához érintették volna. "Az anyukám elmondta, hogy túl fiatal vagyok, hogy melleim nőjenek, és ha ezt megengedné, akkor a férfiak elkezdenének közeledni felém. Azt is mondta, hogy nem nőhetek magasra" - emlékszik vissza.

Tanácstalan férfiak

Joseph Ngondi, egy huszonkilenc éves kameruni férfi, három évvel ezelőtt találkozott először a mellvasalás szokásával. Egy hotelszobában volt új barátnőjével. Ez volt az első közös éjszakájuk. Amikor levetkőztek, meglátta a mellei helyén a két sötét foltot. Sokkot kapott. "Elkezdtem kérdezgetni magamtól, mi történhetett a lánnyal, még meg is ijedtem, mert azt hittem ez valamilyen betegség következménye" - mondja Joseph. "A lány is észrevette, hogy furcsállva nézem a melleit, és eltakarta a testét. Szégyellte magát."

Megkérdezte a lánytól, hogy mi történt a melleivel. "Erre ő elmondta, hogy az anyja vasalta a melleit tizenegy éves korában. Nem lehetett könnyű döntés, hogy elmondja nekem ezt a történetet."

Különösen a városokban, ahol a mellvasalást fogamzásgátló módszerként alkalmazzák, és nem csak a hagyományok miatt, sok férfi számára fel sem tűnik ez a gyakorlat. Joseph is teljesen tanácstalan volt. "Csak abban a pillanatban (a lánnyal) értettem meg, hogy tulajdonképpen mi is a mellvasalás. Korábban is hallottam róla, de nem fogtam fel, ez mit is jelent."

Sok kameruni anya, aki fogamzásgátló módszerként végzi el a ritust, gyakran nem is beszél erről rokonaival. Georgette Taku, a Renata Nőszövetség titkára magyarázza ennek okait. "Titokban csinálják, mert gyakran egyáltalán nem beszélnek a családokban a szexuális felvilágosításról. Ráadásul egyedül a nők felelőssége a gyermekek gondozása, és ha egy lány teherbe esik, akkor is az anyát okolják." Gergette Taku szerint sok kameruni családban, ha egy fiatal lány terhes lesz, az apa elkergetheti a háztól a lányt és édesanyját is.

Másrészről vidéken, ahol a mellvasalás inkább hagyomány, mint a családtervezés eszköze, a férfiak is tudnak róla. "Nincs mit rejtegetni. Nincs semmi rossz abban, ha követed a hagyományokat. A családból bárki jelen lehet" - mondja Ze, a többgyermekes anyuka.

Joyce, a mellvasalás egyik áldozata is hasonló tapasztalatokkal rendelkezik, és elmondja, hogy vidéken néha férfiak is végzik a rítust. "Minden férfi tud róla, és ha nincs kéznél a feleség, akkor akár ők maguk is megcsinálják."

"Nagyi meg akart égetni"

"Anyu, anyu… Kérlek gyere! Nagyi meg akar égetni!" Hallotta Dr. Tchana, mikor lánya, Kat felhívta még 1997-ben. "Tizenegy éves volt akkor, és a szünidőt Bangantéban, a szülőfalumban töltötte. Az anyósom igen képzett szülésznő, és le akarta vasalni Kat melleit. Soha nem felejtem el a lányom hívását, olyan ijedt volt. Azt mondtam: "Ne aggódj, Kat, jövök. Csak mond meg a nagyinak, hogy azt akarod, anyu is ott legyen a mellvasaláskor."

Péntek este hét óra volt, és Dr. Tchana kocsiba vágta magát, és gyorsan a faluba hajtott. "Az anyósom nagyon dühös volt, amiért a lányom felhívott. Megmondtam neki, hogy ne végezze el a szertartást, "Orvos vagyok, jobban értek hozzá, mint te" - mondtam. Ő azt felelte, hogy ő pedig ápolónő volt, és tudja, mit csinál. Végül Kat mellei nem lettek vasalva, soha nem járultam hozzá."

Eredet

A mellvasalás földrajzi eredete ismeretlen. Sok kameruni szerint ez vidéki hagyomány, más források szerint a városokban elterjedtebb, mint vidéken.

Alig több, mint egy évszázada, hogy Kamerunban megjelentek a városok, mint Yaounde, a politikai főváros, amit 1888-ban alapítottak, vagy Douala, a gazdasági központ, az ország legnagyobb városa. Ez a tény megerősíti a vidéki eredet elméletét. Ráadásul a mellvasalással kapcsolatos nyilvános kritikák is inkább a városokban jellemzőek, ez lehet az oka, hogy a városi esetekről többet hallani.

Mindazonáltal a városi eredet elmélete sem cáfolható egyértelműen. Mivel a kameruni lányok iskoláztatási aránya jelentősen magasabb a városokban, mint vidéken, az anyák is gyakrabban végezhetik el a szertartást annak érdekében, hogy lányaik befejezhessék tanulmányaikat anélkül, hogy egy nem kívánt terhesség akadályozná őket.

Dr. Tchana szerint a gyakorlat egyaránt elterjedt a városokban és a falvakban is, de egyetért azzal, hogy a kockázatok magasabbak a városokban. "Mert a mellvasalással járó fájdalom miatt sok fiatal lány elmenekül otthonról. A falvakban elmehetnek egy nagynénihez, vagy a főnökhöz, esetleg valamelyik szomszédhoz, de a városokban veszélyesebb bolyongani."

Ironikus módon a mellvasalás szokása nem kívánt terhességhez is vezethet. Mint azt Dr. Tchana elmagyarázta: "Sok ilyen (otthonról elszökött) lánynak nincs semmilye, és kénytelenek a barátjuk házában lakni. Ha barátjuk le akar velük feküdni, úgy érzik, nem mondhatnak nemet… Mi mást tehetnének?"

Célpontban a pocak

Sajnos nemcsak a mellek válhatnak a vasalás célpontjává Kamerunban. A pocakvasalás, más néven szülés utáni masszázs, egy másik veszélyes hagyomány az országban. A Renata szervezet szerint ez még inkább elterjedt, mint a mellvasalás, ugyanolyan fájdalmas, és ugyanolyan szörnyű fizikai és lelki sérüléseket okoz a nőknek.

A pocakvasaláskor egy seprűt áztatnak forró vízbe, és ezzel korbácsolják a nemrég szült nő hasát. Aztán forrásban lévő vízbe mártott törülközővel masszírozzák a testet, és néhány régióban arra kérík a nőt, hogy üljön egy vödör forró víz fölé, hogy a gőz átjárja a hüvelyt, és a méhet. Ez égési sérüléseket, hüvelyi fertőzéseket, méhnyak károsodást és sebeket okozhat. A kameruni nők azért járulnak hozzá a beavatkozáshoz, mert a hagyományok szerint nagyon fontos, hogy a szülés után mielőbb megszabaduljanak a maradék vértől.

"Gyakorlatilag lehetetlen, hogy ne vegyük észre, ha a szomszédságban ilyen masszázs zajlik, mert az áldozat fájdalmas sírása felébreszti a szomszédokat kora reggel" - áll a Renata szervezet szexuális egészséggel foglalkozó kiadványában.

Yaounde utcáin sétálva nem szokatlan, ha egy házból egy lány fájdalmas sírása hallatszik. Egy külföldi ilyenkor aggódva azt kérdezgetné: "Mi folyik ott?", "Mi történik ezzel a szegény lánnyal?" Ezzel szemben a kameruniak közönyösen élik tovább az életüket, oda sem figyelve a kiabálásra.

A nemi érés jele

A nőkkel szembeni káros gyakorlatok, szokások sokféle formát öltöttek az emberiség történelme során. Ilyen kínzás a kínai lábzsugorítás, a bordatörő fűzők, a nemi szervek csonkítása és a középkori erényövek. Mindegyiknek ugyanaz a célja: hogy a férfiak kedvében járjon akár úgy, hogy biztosítja a nő hűségét, vagy úgy, hogy a nő külsejét igazítja az aktuális szépségideálhoz.

A mellvasalás más. Ez a kínzás, ahelyett, hogy a férfiak kedvében járna, egyike annak a kevés gyakorlatnak, amelyet a nő saját "érdekében" hajt végre egy másik nő, hogy megóvja a férfiaktól azzal az eltorzult módszerrel, hogy kevésbé kívánatossá teszi az áldozatot.

Hogy ezt megérthessük, számításba kell venni a kameruni társadalom sajátosságait, a mellek jelentőségét és szimbolikus értékét. "Ahogy egy lánynak elkezd nőni a melle, már férjhez is mehet" - magyarázza Taku, a Renata szóvivője. "A mell azt mutatja, hogy a lány készen áll a szexre."

Iskolás korában Joyce-t "Miss Lolo"-nak csúfolták, ezzel utalva arra, hogy korán elkezdtek nőni mellei. "Nagyon, nagyon szégyelltem magam. Azt gondoltam, ha a szüleim levasalják őket abban a korban, akkor megszabadulhatok tőlük. Ha melleid vannak, az olyan, mint egy tabu, mint valami rossz dolog. Tehát állandóan karba tett kézzel mászkáltam, hogy az emberek ne láthassák. Nem éreztem magam szabadnak."

Ze anyukája megcsinálta vele, Ze is megtette a lányaival, és biztos benne, hogy egy nap a lányunokáin is végrehajtják. Nem érzi úgy, hogy bárkinek is magyarázattal tartozna. "A legtöbb bantu követi ezt a hagyományt minden különösebb magyarázat nélkül. Egyszerűen el kell fogadni." Így van ezzel a legtöbb kameruni lány is, amikor beleegyeznek a mellvasalásba. Elfogadják, és mint Joyce, istenhez imádkoznak, hogy tüntesse el a melleiket.

(Melléklet) Kamerun kontra Britannia

A kulturális normák és az oktatás határozzák meg egy társadalom viselkedését, a nők jogai iránti, valamint a nemi fejlődéssel kapcsolatos hozzáállását. Amíg a kameruni Joyce szégyenkezett, amiért fiatal tiniként mellei nőttek, 2010 áprilisában a Primark nevű ír ruházati áruházláncot arra kötelezték, hogy hagyja abba a hétéves lányok számára árusított szivacstöméses bikinik forgalmazását. A márka a nyilvános bírálatok kereszttüzébe került, még a miniszterelnök David Cameron is úgy nyilatkozott, hogy a termék "abszolút szégyenletes példája a korai szexualitásnak." Míg sok nyugati országban a lányok úgy érzik, hogy akár mesterséges úton is nagy mellekkel kell rendelkezniük, a kameruni mellvasalás pont ezzel ellentétes célt valósít meg.

Photo captions

Joyceline Forghab, a mellvasalás egyik áldozata. Fotó: Eva Fernández Ortiz

Dr. Sinou Tchana doktornő, akinek az anyósa megpróbálta vasalni a lánya melleit. Fotó: Eva Fernández Ortiz

Ze Jeanne, az anya, aki vasalta a lányai melleit. Fotó: Eva Fernández Ortiz

Egy nő megy Yaounde, Kamerun fővárosának utcáján, ahol a mellvasalás a mindennapok része. Fotó: Eva Fernández Ortiz

 Other Language Versions

SNS logo
  • Website Design