print logo
  • Username:  
    Password:  

A szeméttelep gyermekeiért

 The Big Issue Kenya 10 March 2019

Senki sem ismeri jobban a Dandora hulladéklerakó – Kenya szemétfővárosának – veszélyeit, mint Hamilton Aaiyera, a kenyai utcalap, a Big Issue Kenya árusa. Régebben ő is ételt és fémhulladékot guberált itt, és még mindig küzd az ebből fakadó egészségügyi problémákkal. Aztán annak szentelte az életét, hogy kihozza a gyerekeket a szeméttelepről. (588 Words) - By Lilian Maingi-Barasa

Share

BI Kenya_for the love of the rubbish dump children

 Kenyan women scavengers dig for resaleable items at the Dandora waste and dump site outside Kenyan capital Nairobi. Photo: REUTERS/STR New

Kenyai nők keresgélnek eladható dolgokat a Nairobi mellett lévő Dandora szeméttelepen. Fotó: REUTERS/STR New

1982-ben született a Korogocho nyomortelepen. Az általános után nem tanult tovább, mert nem volt pénz tandíjra. Mint tehetséges futballista, ideje egy részében a közeli Szent János Katolikus templom csapatában focizott, közben újrahasznosítható anyagokat és kidobott ételt keresett a szemétben.

"Utáltam ezt az életet és változásért imádkoztam. Az imáimat meghallgatták, és felfedezett a templom egyik önkéntese, akik felismerte a tehetségemet a fociban. Azt tanácsolta, hogy alakítsak egy csapatot, és megígérte, hogy szponzorál minket egy versenyen. Mivel nagyon szeretek focizni, és elhatároztam, hogy kitörök innen, összehívtam guberáló barátaimat és megalakítottuk a nyomortelep csapatát. 1996-ban, támogatással eljutottunk a Dél-Afrikai hajléktalan futball világbajnokságra. Ott találkoztam más csapatokkal, akik a Big Issue logóját viselték. Azt tanácsolták, hogy csatlakozzunk a kenyai Big Issue árusokhoz, és lapterjesztésből szerezzünk jövedelmet. Pont ez volt az a változás, amiért imádkoztam.

Hamilton 1997-ben lett a kenyai Big Issue árusa, és azóta is ebből él. Abból a kevés pénzből, amit Dél-Afrikában a focival keresett, elindított egy kezdeményezést, hogy megváltoztassa a Korogocho szeméttelepen és környékén élő fiatal lányok életét. Az árusításból szerzett pénzből próbálja fellendíteni többi vállalkozását; parabolaantennákat telepít, amelyekkel ingyen nézhetőek a sportközvetítések, vagy felszereléseket vásárol a fodrászatba, melyet felesége vezet, közben edzéseket tart a szeméttelepről megmentett lányoknak.

"Elhatároztam, hogy kihozom a legsebezhetőbb lányokat a szeméttelepről. Amikor ott voltam, láttam őket megerőszakolva, láttam, amint rászoknak a gyógyszerekre és drogokra, megfertőződnek AIDS-el és meghalnak. Azért mennek oda, mert megélhetést keresnek, és közben elveszítik az életüket. El kell adnom a magazint, mert ez segít megvalósítani a céljaimat. Bár nagyon keveset keresek, és nagy a kísértés, hogy feladjam, tántoríthatatlan maradok."

Hogy kapcsolatot találjon a lányokkal, versenyeket szervez a szeméttelep mellett, és odahívja őket játszani. Némi kenyeret és tejet tud felajánlani, amit néha egy jótevő hoz, néha a magazinért kapott pénzből veszi. Mosolyog a szeme, amikor elmeséli hány lányt mentettek ki eddig a halálos szeméttelepről.

"Eddig vagy 700 gyereket segítettünk, és közülük majd kétszáz visszament az iskolába. Néhányan fodrásznak tanulnak, mások nekiláttak sorstársaik segítésének. Most éppen amiatt fáj a fejem, hogyan lehetne ellátni őket egészségügyi betétekkel, mert páran minden hónapban kihagynak vagy egy hetet az iskolában, hogy pénzt keressenek a betétre. Végül megint a szeméttelepen kötnek ki, és néhány nem is megy aztán vissza tanulni;" - mondja Hamilton, majd felhívást intéz az olvasókhoz, hogy szívesen venné bárki segítségét, aki meg tudná tanítani, hogyan lehetne rögtönzött betéteket csinálni a lányoknak.

Azt mondja, hogy nem akarja abbahagyni a Big Issue árusítását. Sőt azt tervezi, hogy összetoborozza a gyerekek szüleit, és megtanítja nekik, hogyan tudnák ők is eladni a magazint, mert azt szeretné, hogy a telep minden lakójának javuljanak az életkörülményei. Úgy gondolja, hogy az utcalap-árusítás jó módszer ennek elérésére. Tehát, ha nem futballistákat edz, vagy nem más jószolgálati tevékenységet végez, boldogan veszi fel az egyenruhát és kitűzőt, hogy elinduljon árusítani.

"Az a legnagyobb örömöm, ha az egyik lány, akit kimentettem a szeméttelepről rám mosolyog, és azt mondja, hogy kapott tőlem egy második esélyt az életben. Ez teljesen feltölt érzelmileg. Ezekből a pillanatokból tudom, hogy nincs szükségem milliókra, hogy megváltoztassak egy életet. Nincs szükségem másra, csak eltökéltségre, támogatásra a családomtól és üzleti partnereimtől, némi önzetlenségre, és hogy több utcalapot tudjak eladni" - összegzi.

 Other Language Versions

SNS logo
  • Website Design