print logo
  • Username:  
    Password:  

Milliók nézik a HIV fertőzöttekről szóló sorozatot a Dél-Afrikai Köztársaságban

 INSP 23 March 2019

Sok szappanopera büszkélkedhet nagy rajongótáborral Dél-Afrikában. A műfaj hihetetlenül népszerű minden társadalmi csoportban. Az egyik sorozat azonban nem a házastársi hűtlenségekkel és kocsmai verekedésekkel próbál nézőket csábítani. Egy fontos üzenetet akar eljuttatni a nézőkhöz, anélkül, hogy ujjal mutogatna és megbélyegezne. (781 Words) - By Elles van Gelder

Share

SNSEU_soulcity_ 1

A scene from Soul City. Photo: Soul City Institute

SNSEU_soulcity_ 2

A scene from Soul City. Photo: Soul City Institute

SNSEU_soulcity_ 3

A scene from Soul CIty. Photo: Soul City Institute


Photo: Egy jelenet a Soul Cityből Fotó: Solu City Intézet.

A Dél-afrikai Portia világra hozta a fiát, Simphiwe-et. Nem sokra rá meghal. Az anya és a gyerek is HIV pozitív. Zanele, a kórházi ápoló meg akarja találni az apát, és rájön, hogy Duncan megerőszakolta Portiát. Ő Simphiwe apja. Most mit tegyen?

Ez az egyik cselekményszál a "Soul City" egyik korábbi évadában. Hetente mintegy négymillió Dél-Afrikai követi figyelemmel, mi fog történni kedvenceikkel. A előző évad elsősorban az alkoholizmussal és az ivással foglalkozott. A Soul City rendre erkölcsi leckéket csomagol az izgalmas történetekbe.

A szappanopera szellemi szülőatyja egy csapat orvos a Johannesburgi Alexandra Klinikáról. Azt látták, hogy betegeik újra és újra ugyanazokkal a problémákkal küzdenek - magyarázza Bongani Ndlovu, a Soul City Intézet Johannesburgi irodájában. Az orvosok által látott problémák listáját kimagaslóan vezette a HIV/AIDS. Meg akarták akadályozni a további terjedését, de a szórólapoknál és hirdetőtábláknál kreatívabb utat céloztak meg.

A szappanoperájuk a szórakoztató oktatás, az "edutainment" egyik legnagyobb sikere, mivel nagy tömegekhez juttat el információkat fontos kérdésekről. A műfaj célja, hogy tanítson anélkül, hogy untatná a közönséget. Alkalmazhatják képregényekben, számítógépes játékokban, mozifilmekben, rádió- és televízió-műsorokban, és egyre több szervezet arra használja ezt a módszert, hogy terjesszék üzenetüket.

"Néha, amikor visszakapjuk az íróktól a szövegkönyvet, azt látjuk, hogy túl sok az információ és kevés a dráma" - világít rá Ndlovo. "Nagyon körültekintőnek kell lennünk. Az olyan alapvető összetevők, mint az intrika és a féltékenység határozzák meg egy sorozat sikerét. Ha csak rámutatunk egy problémára, de nem mutatunk drámát, a nézők kikapcsolják a tévét."

A Dél-Afrikai televízióban a Soul City egy reklámügynökségről szóló sorozattal versenyez a legnézettebb sorozatok kategóriájában, de míg az utóbbit nézve a luxus életkörülményekről álmodozhatunk, a South City olyan környezetben játszódik, amely sokkal közelebb van egy átlagos Dél-Afrikai mindennapjaihoz.

Az elmúlt évadokban a sorozat az élet sok nagy kérdésével foglakozott. Egyike volt ezeknek szexpartnerek gyakori váltogatása, és hogy milyen gyorsan terjed a HIV vírus a védekezés nélküli szexuális kapcsolatokkal.
A South City Intézet kutatói szerint a partnerek váltogatása meglehetősen széles körű gyakorlat a dél-afrikaiak körében. A férfiak 36, a nők 21 százaléka több partnerrel is ágyba bújik. A 15-19 éves korcsoportban ez az arány még magasabb.

A szövegkönyvírók jelenleg a Soul City vadonatúj évadján dolgoznak. A képernyőre kerülő témák között fog szerepelni a terhesség alatti egészséggondozás fontossága, és a férfiak körülmetélése során a HIV-fertőzés kockázatának csökkentése.

David Dennis dél-afrikai színész játszotta a HIV pozitív Sol szerepét néhány évaddal ezelőtt. Szerepe heves vitákat kavart, hiszen az országban még mindig megbélyegzik a HIV/AIDS fertőzötteket.

"A karakteremet kitaszították a közösségből" - emlékszik vissza a 48 éves színész. "Sol elvesztette a munkáját, a barátnőjét és családját mert HIV pozitív lett. Ezt látod a való életben is. De miután Sol életét milliók követték figyelemmel, ezáltal felhívtuk a figyelmet erre a problémára."
Az intézet gyermekprogramot is készít Soulbuddyz címen, hogy elérjék a fiatalabb közönséget. Ez a sorozat egy csapat gyereket követ nyomon és bemutatja azokat a gondokat, amelyekkel szembenéznek, mint az AIDS, szex, és bántalmazások.

A Soul City felmérése szerint a sorozatnak, és az intézet egyéb kiadványainak, cikkeinek és rádiójátékainak hatalmas hatása van. 2007-es kutatásuk szerint a Dél-Afrikai felnőttek 87 százaléka látta a Soul City-t. Az intézet több mint huszonötmillió emberrel teremtett kapcsolatot. A felmérés szerint húsz százalékkal többen gondolják úgy, hogy gondját viselnék egy HIV/AIDS fertőzöttnek. Hét százalékkal növekedett azok száma, akik elvégeztettek egy HIV tesztet, és körülbelül nyolc százalékkal többen használnak óvszert.

Matsiko, az egyik Soul City rajongó Johannesburg környéki otthonában várja az új epizódokat.

"A hét éves lányommal együtt nézem a sorozatot" - mondja az egyedülálló anyuka. "Soha nem lehet túl fiatal ahhoz, hogy odafigyeljen. A sorozatban bemutatják az igazi életet, a mi életünket. Férfiakat, akik túl sokat isznak, megcsalják, vagy verik a feleségüket. A színészek megmutatják, hogyan kezelhetjük az ilyen helyzeteket, hogyan befolyásolhatjuk saját jövőnket, hogyan vehetjük sorsunkat saját kezünkbe."

 

Fordította: Csaba Levay

 Other Language Versions

SNS logo
  • Website Design