print logo
  • Username:  
    Password:  

Nincs csendes öregkoruk a Dél-Afrikai nagyiknak

 INSP 23 March 2019

A nagyik nélkülözhetetlenek Dél-Afrikában. Nyugalmas, békés öregkorban reménykedtek, de az AIDS járvány miatt ismét gyermekeket kell törődniük. Fel kell nevelni azokat az unokáikat, akiknek szülei meghaltak a betegségben. (654 Words) - By Elles van Gelder

Share

SNSEU_southafricangrannies_ 1

1. Granny Thandiwe Matzinga together with the three of her grandchildren she takes care of in her shack in a township near Cape Town. She’s one of South Africa’s many grannies who care for their grandchildren. Photo: Elles van Gelder

SNSEU_southafricangrannies_ 2

Granny Nothemba Mdaka in front of her small home in the township Khayelitsha, near Cape Town. She has lost two children to HIV/AIDS and a third one is dying. Mdaka raised five grandchildren and is now raising five great grandchildren. Photo: Elles van Gelder


Photo 1: Thandiwe Matzinga nagyi három unokájával a Fokváros közelében lévő kunyhójában. Ő is egyike azoknak a Dél-Afrikai nagymamáknak, akik unokáikat nevelik. Fotó: Elles van Gelder

A fájó ízületei ellenére a hetvenhat éves Thandiwe Matzinga serényen tesz-vesz kis hullámbádog otthonában, amiben három unokájával együtt lakik: a tizenöt éves ikerfiúkkal és a hét éves kislánnyal. Anyukájuk belehalt az AIDS-be. Matzinga havi 300 eurós állami segélyből tartja el őket és saját magát. Kilenc saját gyermeket nevelt fel, akik közül hárman haltak meg AIDS-ben. Ő is egyike annak a sok Dél-Afrikai nagyinak, akik saját unokáikat nevelik.

Dél-Afrikát keményen sújtja a HIV/AIDS járvány.  Öt és fél millió ember - a népesség körülbelül 18 százaléka - fertőzött. A 2007-es ENSZ adatok alapján 1,4 millió olyan árva van az országban, akiknek szülei AIDS-ben haltak meg. 64 százalékukat a nagyszüleik nevelik, általában egyedül élő nagymamák.

A Fokváros melletti Khayelitsha községben, az otthona közelében lévő Közösségi Házban Matzinga elfoglalja helyét a ráncos arcok sorában. Egy helyi nyelvjárásban, a Xhosa nyelven a nők megosztják egymással történeteiket, hogyan vesztették el gyermekeiket. Ez a csoport is része a Nagyik a Szegénység és AIDS Ellen (Grannies Against Poverty and AIDS, GAPA) szervezetnek, melynek körülbelül ötszáz tagja van.

Ezen hölgyek mindegyike azt gondolta, hogy majd a gyerekeik gondoskodnak róluk, amikor megöregednek, de fordult a kocka és minden megváltozott. "Sok itteni nagyinak öt-tíz éhes szájat kell etetni a nyugdíjából" - mondja Vivienne Budaza, a szervezet vezetője. "A gyerekeik úgy hullanak, mint a legyek" - sóhajtja.

A nagyik rendszeresen összejárnak a GAPA irodájában az önsegítő csoportra, ahol megbeszélhetik problémáikat és beszélgethetnek a betegségről, amely elpusztította a családjukat. "A nagymamák tudják, hogy a HIV/AIDS szexuális úton terjed" - mondja Vivienne Budaza. "De továbbra is vannak mítoszok és félreértések. Például sok nagyi nem érti, hogy egy gyerek is lehet HIV pozitív. Hogyan fertőződhetnek meg, ha soha nem szexeltek? Ilyenkor el kell magyaráznunk, hogy már az anyaméhben is találkozhattak a vírussal.

A nagymamák számára ez egyszerre társadalmi és anyagi megterhelés. Dél-Afrikában a HIV/AIDS fertőzés erősen megbélyegző. "Mikor a szomszédaim meghallották, hogy gyermekeim haltak meg a betegségben, nem merték többet ugyanazt a nyilvános wc-t használni, mint mi" - mondja Matzinga. De érzése szerint ez a hozzáállás lassan megváltozik. "A környezetemben egyre több családot sújt a betegség. Egyre több nagyi kerül hasonló helyzetbe, és a segítségemet kérik."

Egy másik, sok gyermeket nevelő nagyi a hetvenegy éves Nothemba Mdaka. De az ő kicsi otthona most éppen csendes. Elküldte az unokáit és dédunokáit, mert a hátsó szobában az egyik lánya haldoklik. Nem akarta, hogy a kicsik lássák a szenvedését. Korábban már két másik lánya is a betegség áldozata lett.

Mdaka felnevelte öt unokáját és most öt dédunokáját neveli, amíg az unokái munkát keresnek. Tizenéveseket nevelni nem könnyű neki. "A környéken sok fiatal iszik vagy drogozik, és sok a bűncselekmény" - mondja Vivienne Budaza. "És nagyon magas a tizenéves terhességek száma is."

Nothemba Mdaka egyik unokája tizenöt évesen szült. Most húsz éves és három gyereke van. "Azt mondta, hogy egészséges gyerekeket akar, mielőtt ő is HIV pozitív lesz" - mondja a nagymama. Eleinte nem mert beszélgetni unokáival a szexről, de most már óvszert is oszt nekik. "Nyitottnak kell lennünk erre is. Különben soha nem áll le ez a gyilkos kór."

 

Fordította: Csaba Levay

 Other Language Versions

SNS logo
  • Website Design