print logo

Teška zemlja beskućništva

 Liceulice - Serbia 02 May 2019

Izdavačka kuća The University of Texas Press u martu ove godine objaviće knjigu Teška zemlja (Hard Ground) u kojoj su renomirani fotograf Majkl O'Brajen i legendarni pesnik otpadnika Tom Vejts “udružili snage i stvorili portret beskućnika, primoravši nas da pogledamo u oči onih koji žive na teškoj zemlji i da u njima vidimo čovečanstvo kojem podjednako pripadamo.” Teška zemlja kao vizuelni i poetski pogled na beskućništvo prevazilazi dokumentarnost; ona predstavlja pojedinačne, ali istovremeno i komplementarne poglede u svedočanstva beskućnika i njihove sposobnosti za prevazilaženje životnih prepreka. (336 Words) - By Miloš Stošić

Share

Liceulice_Teška zemlja beskućništva

Tom Waits Photo courtesy of Liceulice

Ovaj nesvakidašnji projekat je, može se reći, započeo još 1975. godine kada je O'Brajen jednog dana izašao iz automobila i upoznao se sa čovekom po imenu Džon Meden, beskućnikom koji je živeo ispod mosta na lokalnom autoputu. Njihov susret je prerastao u prijateljstvo koje je O'Brajen godinama predstavljao u foto-esejima objavljivanim u američkom dnevniku Majami Njuz. Trideset godina kasnije, sada već slavni fotograf O'Brajen se vraća temi beskućništva, saznavši da je za to vreme čak 3,5 miliona odraslih i dece u Americi u nekom trenutku živelo i radilo na ulici.

U Teškoj zemlji O'Brajen udružuje snage sa Tomom Vejtsom, jedinstvenim muzičkim umetnikom, pesnikom i autorom koji se tokom više od četiri decenije duge karijere bavi ljudima sa ivice, autsajderima i drugačijima.  Stoga je Vejtsu ovaj projekat dobro poznata oblast. Upečatljive i dirljive O'Brajenove fotografije i ubedljive Vejtsove reči ne ilustruju jedne druge, već komuniciraju međusobno sopstvenom snagom, prevazilazeći do sada poznate okvire dokumentarizma. Ova knjiga pruža posmatraču nesvakidašnju sliku beskućništva ne samo kao savremenog fenomena, već silovito ugrožava ravnodušnost današnjice i budi zaboravljenu humanost.

Vrhunska poezija, intervjui i 88 neverovatnih crno-belih fotografija prostiru se na 184 strane Teške zemlje kojom koračaju beskućnici.

Više informacija o knjizi na http://www.utexas.edu/utpress/books/obrhar.html