print logo
  • Username:  
    Password:  

Bonafide straatkranten komen met keurmerk

 INSP 15 September 2019

Vier grote Nederlandse straatkranten komen begin november met een eigen keurmerk. Dit doen zij om de klanten duidelijkheid te geven over wat 'juiste' kranten zijn. (286 Words) - By Staff writer

Share

SNS_Dutch street papers introduce quality mark to fight fakes 1

Dutch street papers Straatnieuws, Z! Magazine and Haags Straatnieuws. 

Het Straatjournaal (Haarlem), Straatnieuws (Utrecht), Z! (Amsterdam) en Haags Straatnieuws komen met een keurmerk. Dit keurmerk garandeert aan de klant, verkoper en omgeving (bijv. supermarkt) dat de straatkranten:

1) Worden gemaakt zonder winstoogmerk
2) Geen structurele subsidie krijgen, de productie van de kranten wordt betaald uit de omzet
3) Lokaal worden verspreid door geregistreerde verkopers (vraag naar de verkooppas)
4) Lid zijn van het INSP (International Network of Street Papers)
5) Kwalitatief hoogwaardige journalistiek bieden
6) Geen 'veredeld bedelproject' zijn. Straatkrantverkopers werken voor hun geld.

Het consumentenprogramma Radar (TROS) liet deze week zien dat er een wildgroei aan straatkranten is ontstaan. Het is voor de consument onduidelijk geworden wat of wie hij steunt met het kopen van een straatkrant. Volgens het televisieprogramma heeft zeventig procent van de kopers van straatkranten behoefte aan meer duidelijkheid.

De bovengenoemde straatkranten zijn op de hoogte van dit probleem. Zij geven aan het "heel vervelend" te vinden dat het voor klanten onduidelijk is welke kranten te vertrouwen zijn en welke niet.

Daarom hebben de originele straatkranten besloten om dit najaar nog te komen met een keurmerk dat duidelijk zichtbaar op de cover staat. Daaraan herkent de koper in één oogopslag of de krant die hij wil kopen, bonafide is. Het Straatjournaal, Straatnieuws, Z! en Haags Straatnieuws hopen zo een einde te maken aan de ontstane verwarring. Ook willen zij met het keurmerk hun verkopers een hart onder de riem te steken.

In een reactie laten de hoofdredacteuren weten: "Wij zijn trots op onze kranten en de mensen die ze in weer en wind verkopen. Wij hopen dat iedereen onze kranten blijft kopen, en zo dak- en thuislozen helpt zichzelf te helpen: niet stelen of bedelen, maar je eigen broek ophouden."

De hoofdredacteuren van Straatnieuws, Straatjournaal, Haags Straatnieuws en Z! : Frank Dries, Jessica Hoogenboom, Floor de Booys en Hans van Dalfsen.

 Other Language Versions