print logo
  • Username:  
    Password:  

Verkoper spotlight: Mr Oh (The Big Issue Korea, Seoul)

 The Big Issue Australia 02 March 2019

Meneer Oh - beter bekend als ‘Killer Smile’ - werd dakloos nadat zijn familiebedrijf failliet ging en het hem niet lukte ander werk te vinden. De afgelopen vier jaar heeft hij The Big Issue Korea verkocht in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Terwijl het land een snelle economische opmars maakt, blijven werkloosheid en dakloosheid een groot probleem. The Big Issue Korea biedt onderdak, hulp bij het vinden van werk en organiseert culturele activiteiten voor de verkopers. Patrick Witton, redacteur van The Big Issue Australië, ontmoette Meneer Oh en ontdekte hoe het verkopen van het daklozenmagazine hem hielp een huis te vinden en de band met zijn familie herstelde. (624 Words) - By Patrick Witton

TBIOZ_Vendor spotlight 1

Mr Oh – also known as ‘Killer Smile’ – sells The Big Issue Korea outside the Express Bus Terminal in South Korea’s capital, Seoul.Photo: Patrick Witton

TBIOZ_Vendor spotlight 2

Selling The Big Issue Korea has helped Mr Oh get back on his feet, find a home and reconnect with his family.Photo: Patrick Witton


In minder dan vijf jaar heeft The Big Issue Korea niet alleen een stabiel lezerspubliek opgebouwd, het heeft de levens veranderd van verkopers door heel Zuid-Korea, een land dat een snelle economische opmars maakt, maar waar werkloosheid en dakloosheid een groot probleem blijven. Elke nacht bouwen zij die geen dak boven hun hoofd hebben in metrostations door de hele stad hun tijdelijke kasteeltjes op - kasteeltjes van rietmatten en karton.

Er is weinig overheidssubsidie, maar The Big Issue Korea biedt onderdak, hulp bij het vinden van werk en organiseert culturele activiteiten als zingen en zelfs balletlessen voor de verkopers. En het magazine ziet er nog goed uit ook. Meneer Oh - beter bekend als 'Killer Smile' - verkoopt het in de straten van Seoul. Dit is zijn verhaal.

"Vandaag heb ik al zeven exemplaren verkocht, dat is echt heel goed. Gemiddeld verkoop ik er 30. Dan begin ik rond 17:00 uur, als mensen klaar zijn met werk, bij Uitgang 8 van Seouls Express Bus Terminal. Sommige mensen kennen The Big Issue al en kopen hem regelmatig. Ze vragen me hoe de veekoop gaat, soms geven ze me zelfs iets te eten, het is fijn als dat gebeurt.

Ik kom oorspronkelijk uit Incheon (ten westen van Seoul). In 1986 ben ik van school gegaan. Nadat ik was uitgevallen, was ik erg gestresst en vond ik het heel moeilijk om uit te gaan en sociaal te zijn. Dus bleef ik lange tijd thuis. Mijn vader zei: 'Waarom ga je niet naar buiten?', dus ging ik bij een fabriek werken. Maar die ging failliet. Later haalde ik mijn rijbewijs - mijn vader had een bedrijf: hij ging naar het platteland om pepers te kopen en die in de stad weer te verkopen. Omdat ik kon rijden, hielp ik hem. Toen werd mijn vader ziek en ging zijn bedrijfje failliet.

Van het een kwam het ander en ik werd dakloos. Op een dag liep ik op straat, op zoek naar wat te eten. Er is een plek waar ze eten uitdelen, daar gaf iemand me ook een folder over The Big Issue en hoe dat blad kan helpen je leven weer op de rit te brengen. Ik vond dat heel interessant en belde het kantoor. Het is alweer vier jaar geleden dat ik begon met verkopen.

Er is een door de overheid gesponsord programma, waar je in aanmerking komt voor huursubsidie als je meer dan zes maanden voor The Big Issue werkt en meer dan 5 miljoen Won (ruim €4200) hebt gespaard. Ik heb een aanvraag ingediend die werd geaccepteerd. Nu kan ik een appartement in het westen van Seoul huren. Van daaruit kom ik met het openbaar vervoer naar het kantoor van The Big Issue, koop mijn magazines voor die dag en reis door naar het station waar ik ze verkoop.

Vast onderdak heeft mijn leven veranderd. Ik heb mijn eigen spullen in mijn eigen huis, kan spullen kopen die ik nodig heb en als ik ga slapen kan ik over de toekomst nadenken. In het verleden deed ik dat niet, ik had toch geen hoop op die toekomst. Dit alles maakt een groot verschil.

Ik woon alleen, maar had de kans op tv te komen vanwege The Big Issue. Mijn broers zagen me daar en hebben me gevonden. Ik was lange tijd de contacten met mijn familie verloren. Ik ontmoette mijn broers en mijn moeder weer - het was fantastisch.

Ik ben een groot honkbalfan, als ik vrij ben ga ik naar het stadtion. Mijn club is Nexen Heroes, de club van hier. En op zondag ik volg balletlessen met andere verkopers.

Wat de toekomst betreft heeft het stadsbestuur van Seoul een stuk van een metrostation beschikbaar gesteld aan The Big Issue om er een koffiebar van te maken. Het plan is om verkopers te trainen als barista en in de koffiezaak te laten werken. Ik hoop dat ik kan leren over koffie en daar kan werken als de bar open gaat. Ze zijn nu aan het werk, het duurt niet lang meer."

Nederlands vertaling: Demian van der Reijden

Koreaanse vertaling: Claire Kang

NOOT VOOR DE REDACTIE: AUB HET VOLGENDE OPNEMEN BIJ DE TEKST:

Patrick Witton is redacteur voor The Big Issue Australië. Hij reisde naar Zuid-Korea met een journalistiek uitwisselingsprogramma tussen Australië en Korea van de Walkley Foundation, met steun van de Australië-Korea Foundation en Korea Press Foundation.

 Other Language Versions

Recently added

SNS logo
  • Website Design